Sport
DALIĆEVE BRIGE U ZADNJOJ LINIJI

Moguć slavonski vatreni bedem
Objavljeno 14. studenog, 2019.
U kadru za Slovačku su Barišić, Škorić i Perić, a zbog ozljeda i kartona nisu Mitrović i Vida

Od prvih susreta hrvatske nogometne reprezentacija prva asocijacija na Vatrene koji su stigli iz Osijeka i Slavonije, bili su napadači. S broncom oko vrata iz Francuske su se u srpnju 1998. vratili kući Davor Šuker (s titulom najboljeg strijelca SP-a), Goran Vlaović i Petar Krpan.

Uslijedila je smjena generacija, ali je početkom milenija hrvatska nogometna reprezentacija ipak ostala na najvećoj nogometnoj sceni. U to vrijeme bivše nogometaše Osijeka u kockastom dresu uglavnom smo pronalazili u sredini terena. Dugo godina neizostavni na popisima bili su Jurica Vranješ i Marko Babić. Na EP-u u Portugalu već u svojoj 33. godini u veznom redu zaigrao je Nenad Bjelica, a Danijel Pranjić bio je i jedno od prvih i čestih rješenja na problematičnom lijevom boku nakon odlaska Roberta Jarnija.Treba reći da je jedno od alternativa za desni bok (ali i napad nap.a), na SP-u u Njemačkoj kod Cice Kranjčara bio i Vinkovčanin Ivan Bošnjak, a 49 nastupa u hrvatskom dresu ubilježio je i rođeni Novogradišćanin Milan Rapajić. Posljednje (pred)rusko vrijeme obilježili su ponovno napadači iz Slavonije, ali za razliku od nastajanja Vatrenih i osječkih "topnika", ovaj put u vrhu napada bili su Brođani Ivica Olić i Mario Mandžukić.

Postrusko doba
Vremena se mijenjaju. Nakon Olićevog završetka nogometne, a Mandžukićeve reprezentativne karijere, došlo je vrijeme kada nogometaše rođene u Slavoniji pronalazimo sada u posljednjoj liniji. Za susret sa Slovačkom izbornik Zlatko Dalić pozvao je njih četvoricu. Bio bi sigurno i peti, no Domagoj Vida posljednji kvalifikacijski susret preskočit će zbog žutih kartona. U međuvremenu je zbog ozljede otpao i Matej Mitrović. Rođeni Požežanin koji je prvoligašku karijeru počeo graditi u Cibaliji, a nakon Rijeke i Bešiktaša danas je član belgijskog Club Bruggea. Sigurnu poziciju od svih Slavonaca ima Borna Barišić. Nekadašnji kapetan Osijeka, a danas lijevi bek Glasgow Rangersa, od početka kvalifikacija zaposjeo je tu goruću poziciju i postao standardni član udarne hrvatske postave.

Dalićeve brige
Osim Vide zbog žutih kartona otpao je i Dejan Lovren, pa će u subotnji okršaj sa Slovacima Hrvatska krenuti s potpuno novim dvojcem u središnjici obrane. Ozljedom Mitrovića ostalo je Daliću još manje kombinacija. U njima je i kapetan Osijeka Mile Škorić, koji je debi u reprezentaciji imao u Gradskom vrtu u lipnju protiv Walesa, a tada za kratko vrijeme radom na treninzima uvjerio je izbornika da zaslužuje biti među Vatrenima, pa je Miletovo ime kasnije bilo neizostavno na svim popisima. Debitanski nastup za A hrvatsku reprezentaciju nije još ubilježio Dino Perić. Nekadašnji junior Osijeka, dio generacije bijelo-plavih rođenih 1994., koja je osvojila naslov prvaka Hrvatske u tom uzrastu, svojim je igrama u dresu Dinama zaslužio izbornikov poziv, a u subotu bi na Rujevici lako mogao imati i službeni debi. Od svih izbornikovih odabranika koji konkuriraju za užu obranu najviše iskustva (nastupa za Vatrene nap.a), ima Tin Jedvaj, koji pokriva poziciju desnog beka (dok se ne oporavi Šime Vrsaljko), a povratnik u reprezentaciju je Duje Ćaleta Car, još jedan sudionik SP-a u Rusiji. Za koga će se Dalić sada odlučiti? U svakom slučaju vrlo brzo posljednja linija Vatrenih mogla bi postati - slavonski bedem.

Krešimir Lacković
Vida i Lovren pauziraju, pa će Hrvatska protiv Slovačke imati potpuno novi dvojac u središnjici obrane.
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI SE SPREMAJU ZA TREĆE UZASTOPNO GOSTOVANJE

Zekić još uvijek vrti opcije za Poljud

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana