Novosti
SINDIKATI ODBILI NOVU PONUDU

Vlada: Štrajk će biti plaćen još samo do 15. studenoga
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Ministar: Prihvaćanje nove ponude donijelo bi povišice između 1300 i 1600 kuna

Umjesto dogovorom koji bi donio prestanak štrajka u školama, novi su pregovori rezultirali eskalacijom sukoba obrazovnih sindikata s Vladom.


Čelnici školskih sindikata odbili su, naime, u srijedu novu ponudu Vlade za prestanak štrajka u osnovnim i srednjim školama, ocijenivši kako je ona niža od one koja im je predstavljena prošloga tjedna te su poručili da se štrajk nastavlja, a pregovori do daljnjega obustavljaju.


U nastavku pregovora Vlada je na sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikatima dala novu ponudu - već poznato povećanje osnovice za 6,12 posto, izradu analize cjelokupnog sustava plaća u javnom sektoru u okviru koje će se razmotriti i koeficijenti složenosti poslova zaposlenih u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, znanosti i visokog obrazovanja. U ponudi Vlade je potpisivanje Sporazuma o dodatku na plaću u obrazovanju i znanosti, kojim se definira obveza Vlade da, ako do 30. lipnja 2020. godine ne izmijeni Uredbu o koeficijentima, svi zaposlenici u sustavu obrazovanja dobili bi dodatak od 2 posto na plaću. Vlada je ponudila i da će učiteljima platiti dane u štrajku do 15. studenoga.


Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kazao je nakon pregovora kako je Vlada prošli utorak ponudila opcionalno povećanje koeficijenata od 2 posto, a sada nudi opcionalno povećanje dodataka od 2 posto, što je i financijski manje od ponude povećanja koeficijenata.


"To je manja ponuda od one koja je na referendumu, koju ljudi gromoglasno odbijaju. Mi smo razočarani, Hrvatska ne zaslužuje ovakvu Vladu", kazao je Mihalinec istaknuvši da sindikati nisu potpisali takvu ponudu.


Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je kako bi prihvaćanje nove ponude donijelo povećanje plaća između 1300 i 1600 kuna. Dodao je da su sindikatima to jasno prikazali i dali im primjerak sporazuma.


- Pokazali smo volju i obvezu da ćemo za tih 2 posto uz 6 posto kroz osnovicu podići plaće svima u osnovnim i srednjim školama, kao i za nenastavno osoblje u segmentu visokog obrazovanja - rekao je ministar nakon pregovora u srijedu kasno poslijepodne.


- U slučaju prihvaćanja ponude složili smo se da troškove štrajka možemo snositi do 15. studenoga. S ovom ponudom su uvjeti za nastavak štrajka nestali - rekao je ministar Aladrović dodavši kako si Vlada ne može priuštiti daljnje plaćanje štrajka. "Ovo je konačna ponuda Vlade", poručio je.


Uoči sastanka Mihalinec je izjavio kako se nada da nova ponuda Vlade nije "uzmi ili ostavi", nego da će se na temelju nje nastaviti pravi pregovori. Dodao je kako će saborskim zastupnicima podijeliti pismo u kojem sindikati traže da zastupnici ne prihvate državni proračun u kojem nema dodatnih sredstava za zaposlene u sustavu odgoja i obrazovanja.
Štrajk u osnovnim i srednjim školama ušao je u šesti tjedan, a štrajkaši su se u srijedu na referendumu izjašnjavali o prošlotjednoj ponudi Vlade. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je uoči pregovora rekla kako je najnovija ponuda Vlade unaprijeđena. Prema rasporedu tzv. cirkularnog štrajka u četvrtak se štrajka u školama u Virovitičko-podravskoj te Koprivničko-križevačkoj, a u petak je štrajk u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Zagrebu.


Dijana Pavlović