Dome slatki dome
NIŽI NAMJEŠTAJ KAO PREGRADA

Pregradama se prostor smanjuje i mijenja njegov vizualni identitet
Objavljeno 14. studenog, 2019.

Želite li imati veliki otvoreni prostor u svom domu, a ipak ga morate funkcionalno pregraditi, učinite to elementima namještaja koji će zadržati cjelovitost prostora, a istovremeno stvoriti intimnije zone prema vašim potrebama. Pregrađivanje prostora i grupiranje pojedinih funkcionalnih zona doma može biti vrlo komplicirano. Pregradama se prostor smanjuje i mijenja njegov vizualni identitet. Osobito je velik problem takva organizacija prostora u manjim stanovima u kojima se cjelovitošću prostora zadržava osjećaj veličine i prozračnosti nužan za osjećaj ugode. Izbjegavajte visoke i masivne pregrade, pogotovo u manjim prostorima, a poslužite se pregradama od namještaja, koje će prostor podijeliti i svojom funkcijom zadovoljiti više grupa. Pregrade od namještaja su najčešće niže ili transparentne tako da se ne doživljavaju kao barijere nego elementi prostora.

Šank
Jedna od najčešće primjenjivanih pregrada u prostoru je kuhinjski šank, pult ili otok, koji najčešće odjeljuje radnu zonu kuhinje od blagovaoničkog dijela. Izvedba šanka ili pulta može biti takva da on funkcionalno zadovoljava i kuhinjske i blagovaoničke potrebe. S obzirom na to da se često izvodi kao dublji, s kuhinjske strane može poslužiti kao dodatni element za pospremanje posuđa ili namirnica, a s blagovaoničke strane kao polica ili vitrina.

Blagovaonica i dnevni boravak mogu biti spojeni ili vizualno odvojeni. Ako je prostor dugačak, poželjno je grupe odijeliti kako bi se prostor učinio dinamičnijim i atraktivnijim. Najjednostavniji način za dijeljenje dnevnog boravka i blagovaonice je primjena komode, poličara ili staklene vitrine koja je obostrano transparentna.

Mobilno
Ovakvi pregradni elementi mogu biti i mobilni, tj. s kotačićima, tako da ih prema potrebi možete pomicati. Pregradni elementi u obliku poličara odlično će poslužiti i u pregrađivanju hobi-prostora - bilo da se radi o prostoru za djecu ili odrasle. Svojom postavom jasno će odrediti zone za određene namjene, npr. slušanje glazbe ili gledanje TV-a, tjelovježbu, slikanje ili bilo koju drugu vrstu opuštanja.
Izabela Galović Ninić, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike