Mozaik
FOTOGRAF, PUTOPISAC I HUMANITARAC IZ VIROVITICE

Saša Pjanić vozit će treći humanitarni reli u Africi
Objavljeno 14. studenog, 2019.
Terenskim vozilima i motorkotačima proći će 20.000 km dug put Zapadnom Afrikom

Virovitički fotograf i putopisac Saša Pjanić polako počinje s pripremama za novu afričku avanturu u okviru poznatog humanitarnog projekta ‘‘MyLife4Kids ili Kako sam spojio svoj dnevni boravak i Afriku‘‘.

Autor projekta je fotograf i putopisac iz Virovitice Saša Pjanić. Rođen je 1973. godine u Virovitici. Osnovnu i srednju školu završio je u Bjelovaru. U isto vrijeme pohađa fotografsku školu u sklopu bjelovarskog fotokluba "Iris". Fotografijom se profesionalno bavi od 1995. godine surađujući s brojnim tvrtkama, časopisima i agencijama za oglašavanje, a već sljedeće godine, putovanjem u Turkmenistan, započinje i svoje putne projekte. Usporedno s različitim profesionalnim angažmanima, poglavito u turizmu i hotelijerstvu, Saša intenzivno putuje Azijom, Afrikom i Europom objavljujući fotografije i priloge u hrvatskim časopisima te na portalima (Croatia Airlines, Meridijani, Putovanja itd.), a svoje radove predstavlja na grupnim i samostalnim izložbama. Godine 2014. pokreće udrugu Tvornica vizualne stvarnosti (World Visual Factory). Od 2017. član je ULUPUH-a. Radi kao freelance fotograf i putopisac. Za putopisnu reportažu "Pedalom po Bilogori – Ljepota slobodnog spusta", objavljenu u proljetnom broju Putnog časopisa Croatia Airlines 2016., kao autor teksta i fotografija Pjanić je dobio FIJET-ovu nagradu Grand prix Marko Polo za najbolju turističku reportažu u 2016. godini. Reportaža je od školske godine 2019./2020. uvrštena u udžbenik hrvatskog jezika za prvi razred gimnazije. Za jedno od budućih izdanja Putnog časopisa sprema i novu putopisnu priču o gradu Orahovici.

Ove godine nastavlja humanitarno-putopisni projekt prokušane i nagrađivane ekipe hrvatskih putnika, putopisaca, sportaša i fotografa udruženih u službeni hrvatski humanitarni reli-tim MyLife4Kids. U sklopu svog ukupno trećeg putovanja Saša će 31. siječnja 2020. ići na najveći humanitarni reli na svijetu Budimpešta - Bamako. Terenskim vozilima i motorkotačima proći će 20.000 kilometara dug put Zapadnom Afrikom, kroz Senegal, Mauritaniju, Mali, Gvineju i Sierra Leone i pritom sela, gradove i zajednice darivati školskim priborom, lijekovima i svime onime što im pripreme dobročinitelji, a što će voziti mobilni humanitarci. U akciju se godinama uključuju gradovi, općine, županije, škole, ustanove, vrtići koji žele dati obol toj humanoj akciji. Sam Saša Pjanić svoje putničke kilometre bilježi objektivom fotoaparata, izravnim prijenosom preko interneta, kamerom. Nakon povratka, prepun iskustava i dojmova, piše putopise, održava radionice i tribine po školama, izlaže fotografije te organizira predavanja i okrugle stolove kojima javnost želi senzibilizirati za pitanja pomoći Africi.

- I ovaj put u četrdesetak dana proći ćemo kopnenim putem od Hrvatske do Freetowna (Sierra Leone) i Bamaka (Mali) i natrag te izravno pomoći ruralnim zajednicama podsaharske Afrike, napose djeci. Vozit ćemo im antimalarike i zaštitne mreže protiv komaraca te školski, higijenski i sanitarni pribor. Ponosan sam što opet putujem s veteranima relija koji su zaista svašta proživjeli: voditeljem tima Damirom Filipovićem i Stanislavom Modrićem iz Varaždina, Ivanom Rako i Damirom Valjkom iz Zagreba te Ivanom Šokmanom iz Čakovca - najavljuje Saša Pjanić novi pothvat nakon još jedne uspješne tribine za učenike o tom projektu, a koju je održao u virovitičkoj Gimnaziji Petra Preradovića. Tribine i okrugli stolovi u Gimnaziji održavaju se u sklopu projekta Afrika 1234, koji je podržao Grad Virovitica još prošle godine. A prema Pjanićevim riječima, veliku ulogu u njegovu dolasku u virovitičku Gimnaziju ima profesor Domagoj Brlas.

- Detalje o tome tko će se od gradova, općina, tvrtki i ustanova ovaj put uključiti u pomoć afričkoj djeci reći ću kasnije, no moram svakako reći da ću ovaj put imati pratnju iz svoje Virovitičko-podravske županije, i to u liku Bernarda Tkalčeca, vlasnika poznatog seoskog imanja "Zlatni klas" iz Otrovanca - zaključio je Pjanić.

Vladimir Grgurić
Saša Pjanić

fotograf i pustolov

I ovaj put u četrdesetak dana proći ćemo kopnenim putem od Hrvatske do Freetowna (Sierra Leone) i Bamaka (Mali) i natrag te izravno pomoći ruralnim zajednicama podsaharske Afrike, napose djeci.
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

U SUSRET PREMIJERI FILMA

Spot Kultur Shocka

Najčitanije iz rubrike