Kultura
OD 14. DO 16. 11. ISTODOBNO U 11 ZEMALJA

10. europska noć kazališta i u jedinom baranjskom kazalištu
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Jubilarna, 10. europska noć kazališta održava se devetu godinu zaredom u Belom Manastiru, u organizaciji jedinog baranjskog kazališta - Gradskog kazališta Beli Manastir. Projekt Europska noć kazališta manifestacija je posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istodobno u 11 europskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Bugarskoj i Belgiji), svake godine treće subote u studenome.


Kazališta toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja, kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike. Toga dana kazališta daruju izvedbe, ali i otvaraju vrata publici pa, rušeći na trenutak iluziju kazališta, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade. Sva događanja u sklopu ove manifestacije okupljena su oko jednog cilja – ostvarivanja novog i drugačijeg zajedništva kazališne publike i kazališnih umjetnika u jedinstvenom iskustvu - poručuju Baranjci.


Gradsko kazalište Beli Manastir nudi i ove godine zanimljiv program. Obilježavanje Europske noći kazališta (koja je ujedno i dio proslave Dana grada Belog Manastira) počet će u četvrtak, 14. studenoga, u 18.30 u Etnološkom centru baranjske baštine promocijom knjige Pustara autorice Daniele Taslidžić Herman (u izdanju Zavoda za baranjsku povjesnicu). Idućega se dana program seli u kazališnu dvoranu, gdje je u 19 sati premijera edukativne drame Pruži mi ruku. predstave preventivnoga karaktera iz kazališnog programa Stop govoru mržnje, u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave osječko-baranjske i Savjetom mladih Osječko-baranjske županije. U predstavi glume: Dunja Vlahek, Tena Grgić, Matija Barić i Klea Posavac, a rezultat je zajedničkog rada cijelog ansambla, koji potpisuje tekst i režiju, koreografije i kostime. Stručnu pomoć za scenski pokret i dramatizaciju teksta timu je dala Daniela Taslidžić Herman.

Idućeg dana slijedi duo komedija Moj alter ego i ja – Sljedeći, koja će premijeru imati u 18 sati u kazalištu. Djelo je to američkog dramskog pisca Terrancea McNallyja, a predstava je pretpremijerno prikazana u Srbiji (glumci Nebojša Šimić i Daniela Taslidžić Herman). U predstavi glume Nebojša Šimić i Sanja Horvat, a za režiju i scenski pokret zadužena je bila (ponovo) Daniela Taslidžić Herman. Izbor glazbe i dizajn svjetla za obje predstave potpisuje Zoran Herman. Pokrovitelj predstave je Ministarstvo kulture RH iz programa redovite kazališne djelatnosti, a podršku je pružio i Centar za kulturu Grada Belog Manastira. Ulazak na predstave je besplatan, ali se na ulazu u dvoranu može donirati novac za daljnji rad. N.Vek.
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas