Novosti
POKRENUTA ISTRAGA RATNOGA ZLOČINA U VUKOVARU ‘91.

Iživljavali se na civilima, jedan se od nepodnošljivih bolova ubio
Objavljeno 13. studenog, 2019.

Protiv četiri osobe hrvatske i srpske nacionalnosti pokrenuta je istraga zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Vukovaru 1991. godine.


Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku sumnjiči 64-godišnjaka, nepoznatog državljanstva, 42-godišnjeg Hrvata, 62-godišnjaka, također nepoznatog državljanstva te srpskog državljanina da su tijekom prosinca 1991. godine u Vukovaru, nakon što su grad okupirale snage tzv. JNA i srpske paravojne postrojbe, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi uhićivali u Vukovaru civile nesrpske narodnosti, odvodili ih na lokacije gdje su boravili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi te ih tamo osobno i zajedno s drugima psihički i fizički zlostavljali.


Šezdesetdvogodišnjak je prijeteći nožem udarao vršnjaka rukama po tijelu, odvezao ga u improvizirani sabirni logor za civile nesrpske narodnosti u prostoru poduzeća Velepromet u Vukovaru na Sajmištu, gdje ga je, zajedno s više drugih pripadnika srpske paravojske, uz razne psovke i uvrede, govoreći mu da je ustaša i da je ubijao Srbe, u jednoj od prostorija vezao lisicama za klupu te ga potom udarao rukama i nogama po cijelom tijelu, nanijevši mu više ozljeda, zbog čega mu je teško narušeno zdravlje.


Isti zlostavljač automobilom je iz Veleprometa odvezao još tri starije osobe, 66-godišnjaka, 62-godišnjaka i 67-godišnjaka, u kuću u Vukovaru, Nad prugom broj 10, koju su za smještaj svojih pripadnika koristili dobrovoljci paravojne postrojbe "Leva Supoderica", a gdje ih je dočekala grupa od oko 30-ak uniformiranih pripadnika spomenute postrojbe koji su ih pritom vrijeđali i prijetili im rezanjem dijelova tijela, ušiju i nosova te izudarali rukama, nogama i oružjem po tijelu, a zatim ih zatvorili u podrum kuće.


Hrvat i 62-godišnjak u toj su kući zajedno s još trojicom neprijateljskih vojnika ispitivali 66-godišnjaka i 67-godišnjaka, tukli ih rukama i nogama, dok je u međuvremenu četvrtookrivljeni Srbin prisilio 62-godišnjaka da rukama i jezikom čisti kadu i WC školjke, nakon čega su to isto morale učiniti i druge dvije žrtve.


Istoga dana u prostoriji u kojoj su obavljana ispitivanja, 42-godišnji Hrvat i 62-godišnjak su, zajedno s još četiri nepoznate osobe, ispitivali 62-godišnjaka i pri tome udarali ga rukama i nogama po cijelom tijelu te povremeno hvatali za vrat i gušili ga, dok mu je 42-godišnji Hrvat užareni žarač prislanjao na vrat, lijevo uho i obraz, a još jedna druga osoba kožnim vojnim remenom udarala ga po glavi, raskrvarivši ga. Nakon toga u prostoriju je ušao 64-godišnjak s više pripadnika srpske paravojske te nastavio s njima udarati rukama i nogama 62-godišnjaka po cijelom tijelu.
Nakon što su pretučeni i zlostavljani civili vraćeni u podrum kuće, 64-godišnjak i osumnjičeni Srbin su ih s još nekoliko pripadnika srpske paravojske nastavili rukama i nogama tući te su ih tjerali na fizički ponižavajuća ponašanja. Kada civili od bolova više nisu mogli izdržati, dopustili su im da se odvežu no natjerali su ih da nastave trčati. Kada je 66-godišnjak zbog iscrpljenosti pao na tlo podruma, 64-godišnjak mu je s vojničkim čizmama snažno skočio na prsa i slomio nekoliko rebara. Nakon toga zlostavljači su krvave i teško ozlijeđene ljude bez pružanja pomoći ostavili u podrumu, gdje je zbog intenzivnih bolova koje je trpio nakon zlostavljanja 66-godišnjak 25. prosinca 1991. godine počinio samoubojstvo. Sva četvorica ratnih zločinaca su u Srbiji i nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.


Sandra Lacić
Protiv četiri osobe pokrenuta je istraga zbog ratnog zločina protiv civila u Vukovaru 1991. godine
Možda ste propustili...