Regija
NASTUPAJU ZIMSKI UVJETI NA CESTAMA

Prošlogodišnja zima u Baranji je odnijela dva ljudska života
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Za prometni prekršaj nepoštovanja zimskih uvjeta predviđena je kazna od 1000 kn

Premda su temperature još daleko iznad zimskih uvjeta, PP Beli Manastir organizirao je radni sastanak s predstavnicima Grada Belog Manastira, baranjskih općina i belomanastirskim dijelom Cestinga u vezi s nastupanjem zimskih uvjeta na cestama koji se počinju primjenjivati od 15. studenoga, a traju do 15. travnja.

Cilj sastanka bio je što bolja međusobna suradnja i kvalitetnije obnašanje poslova preveniranja prometnih nesreća.

- PP Beli Manastir pokriva područje cijele Baranje, gdje u 54 naseljena mjesta, sukladno posljednjem Popisu stanovništva, živi približno 40.000 stanovnika. Cestovna mreža pod našom ingerencijom proteže se na 289,6 kilometara, od čega su 87 kilometara državne ceste, 140 kilometra županijske, a 53 kilometra lokalne, a ostatak se odnosi na nerazvrstane - ističe policijski službenik za sigurnost i prevenciju u cestovnom prometu PP Beli Manastir Žarko Jurak (na slici) naglašavajući kako su se tijekom prošlogodišnjih zimskih uvjeta u Baranji dogodile 104 prometne nesreće od kojih su dvije završile s poginulim osobama. Posljedica 25 prometnih nesreća bile su ozlijeđene osobe, a u 77 nesreća zabilježena je samo materijalna šteta.

- Na suhom kolniku dogodilo se 66 prometnih nesreća u kojima je stradalo 20 osoba od kojih jedna smrtno. Na mokrom kolniku dogodile su se 32 prometne nesreće u kojima je stradalo 10 osoba, od kojih jedna smrtno - kaže Jurak dodajući kako im je u cilju povećanje svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštovanja prometnih propisa te prihvaćanja pravilnog ponašanja u prometu, isključivo zbog smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozača i druge sudionike u prometu. Podsjeća kako su vozači prije uključivanja u promet u obvezi imati zimsku opremu te s vozila očistiti snijeg i led. Za ovaj prometni prekršaj predviđena je kazna od 1000 kuna. Za zimske uvjete spremni su i u Cestingu, čija se belomanastirska nadcestarija brine za 220 kilometara baranjskih županijskih i lokalnih prometnica te 85 kilometara onih državnih.

- Već sada je u našim skladištima pohranjeno 550 tona soli. U tijeku je postavljanje prometne signalizacije vezane uz zimsko održavanje i označavanje zimskih dionica na kojima će zimska oprema biti obvezna, a riječ je o državnim cestama D7 i D212 - kaže nadcestar belomanastirskog dijela Cestinga Roman Rašić (na slici) dodajući kako će posebna pozornost biti usmjerena na kritična mjesta u Batini, Dražu, kod Busiklice i sličnih. Spreman je i Cestingov "baranjski vozni park‘‘, koji, među ostalim, obuhvaća sedam ralica opremljenih posipačima.

- U slučaju potrebe, uvijek možemo u pomoć prizvati dodatnu mehanizaciju iz Osijeka, ali posljednjih godina dovoljan je bio naš vozni park u Belom Manastiru - naglašava Rašić. Važno je kako je Cesting, u suradnji s Gradom Belim Manastirom i HŽ Infrastrukturom, djelomice riješio problem odvođenja oborinskih voda na belomanastirskom podvožnjaku.

Ivica Getto
Zimska oprema
Kako stoji u Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, osobna vozila za trajanja zimskih uvjeta moraju imati zimske gume M+S.M.S. ili M&S na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Za trajanja zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilima. Tijekom pretprošlogodišnjih zimskih uvjeta na području Baranje dogodilo se 79 prometnih nesreća, a posljedica su, među ostalim, jedna poginula osoba i 20 teško ozlijeđenih. Od ukupnog broja, 39 nesreća dogodila se na suhom kolniku, 37 na mokrom, a tri na snijegom pokrivenom kolniku.
Možda ste propustili...

FAKULTET TURIZMA I RURALNOG RAZVOJA U POŽEGI

Promoviran prvi naraštaj diplomanata

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

Najčitanije iz rubrike