Osijek
U OGRANKU JUG 2 GISKO-A

Izložba bilježnica učenika Osnovne škole Grigor Vitez
Objavljeno 13. studenog, 2019.
Bilježnice su nastale u projektu poticanja čitanja “Čitateljski izazov: 21 dan čitanja naglas”

Otvorenje izložbe čitateljskih bilježnica učenika Osnovne škole "Grigor Vitez" u ponedjeljak poslijepodne održano je u krcatom prostoru Ogranka Jug II Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek. Izložba je otvorena u povodu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige 2019., a tom je prigodom održana i mala književna tribina o važnosti čitanja.

Osamdesetak izloženih bilježnica nastalo je tijekom projekta poticanja čitanja "Čitateljski izazov: 21 dan čitanja naglas" s učenicima 1. i 3. razreda pod vodstvom školske knjižničarke Marije Purgar i učiteljice Ivone Tumir. "Povratne informacije djece, roditelja i učitelja bile su prekrasne pa se izrodila ideja da organiziramo ovakvu jednu javnu tribinu o važnosti čitanja i izložimo učeničke radove. Izložene bilježnice inspirirane su pročitanim knjigama. Svaki je dan bila pročitana po jedna slikovnica, a nakon svakog čitanja uslijedio je razgovor o pročitanom, kao i radionica posvećena određenom naslovu. Projektu su se priključili i učenici 4. razreda, čiji su dojmovi izloženi na panou, a neki od njih danas će pročitati svoj osvrt na ovaj projekt", rekla je Purgar.

Kao posebna gošća, roditeljima učenika OŠ “Grigor Vitez” o važnosti i prednostima čitanja naglas djeci od ranog doba i karakteristikama kvalitetnih slikovnica govorila je doc. dr. sc. Ivana Martinović s osječkog Filozofskog fakulteta. “Čitanje djeci i s djecom važno je jer ono ubrzava razvoj djece, posebice kognitivni i emocionalni, te pozitivno utječe na kompleksnost njihova mozga. Također, istraživanje na prilično velikom uzorku pokazalo je da djeca kojoj se čitalo u dobi od četiri do pet godina postižu bolji uspjeh u osnovnoj školi. Ta se korelacija može povući već kada su u pitanju učenici 3. razreda”, kaže Martinović.

Danijel Miklić
BLOG MALI ČITAČI MARIJE BRATONJA
Nakon otvorenja izložbe i održane tribine, diplomirana knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti Marija Bratonja nazočnima je predstavila svoj blog Mali čitači. Riječ je o blogu (i istoimenoj facebook-stranici) s recenzijama dječjih slikovnica domaćih i stranih autora, koji je Bratonja pokrenula kako bi mamama, tatama, bakama, djedovima, tetama u vrtićima, ali i samim mališanima koji uživaju u čitanju, pomogla pronaći knjige koje će ih razveseliti i iz kojih će nešto naučiti. Tako se na jednom mjestu mogu pronaći preporuke što kupiti ili posuditi u knjižnici radi poticanja što ranijeg čitanja djeci.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana