Osijek
NOVA OPREMA ZA UMJETNU OPLODNJU

Samo prošle godine u KBC-u Osijek 400 potpomognutih oplodnji
Objavljeno 13. studenog, 2019.

Danas više nema nekih posebnih razloga zbog kojega bi parovi koji imaju problema sa zanošenjem i iznošenjem trudnoće morali pomoć tražiti izvan granica Osijeka.
Naime, na Zavodu za humanu reprodukciju i medicinski potpomognutu oplodnju Kliničkog bolničkog centra Osijek danas obavljaju gotovo sve suvremene tehnike potpomognute oplodnje, a u tome će svakako pridonijeti i novi stolni inkubator i aspirator vrijedan 130.000 kuna. Prema riječima dr. Zorana Popovića, v. d. voditelja Zavoda za humanu reprodukciju i medicinski potpomognutu oplodnju KBC-a Osijek, ova je bolnica samo prošle godine došla do brojke od više od 400 postupaka i zahvata, ali statistike pokazuju da danas svaki peti par ima problema sa zanošenjem te su potrebe i tehnike i stručnog ljudstva sve veće.


- Najpovoljnije razdoblje za rješavanje reprodukcije kod žena je do 36 godine, no sam zakon u Republici Hrvatskoj omogućava nam da liječimo žene do 42 godine, a kod muškaraca nema vremenskog ograničenja. No, s druge strane, u posljednjih 100 godina primijećeno je da se broj količine spermija kod muške populacije smanjuje. To je rezultat modernog načina života, prehrane, stresa, ali čak i zračenja iz mobitela. Bez obzira na to, oplodna sposobnost dovoljno je dobra, ali ona se treba iskoristi u pravom vremenu i ne ostavljati reprodukcije za 40 i 50 godine života, jer onda sve postaje puno teže - naglašava dr. Popović.
Novi inkubator daje mogućnost pohranjivanja embrija u fiziološkim uvjetima, točnije uvjetima kakvi prevladavaju u maternici. - Ako embrije stavimo u fiziološke uvjete, pretpostavka je da će im biti najugodnije. Mi smo uređaj tog tipa imali i prije, ali sada smo dobili znatno kvalitetniji uređaj. Naša kumulativna uspješnost mnogo je bolja negoli je bila u početcima. Ova se bolnica metodama potpomognute oplodnje bavi jako dugo, a u danom smo trenutku radili one tehnike koje su nam bile moguće od 70-ih godine prošlog stoljeća do danas. No tek smo nakon 1999. krenuli malo intenzivnije. Mi smo iz dana u dan sve bolje opremljeni i od 2016. je krenuo novi ciklus investiranja u ljudstvo i opremu jer danas bez tehnike ne možete mnogo napraviti. Ovom donacijom popravljamo tehnike. Parovi nam se slobodno mogu javiti. Naime, sve ustanove imaju nekakvu listu čekanja, kod nas je nema i sve ovisi o tome kada ćete vi pripremiti sve nalaze i dokumentaciju. U slučaju da vam za nalaze treba šest mjeseci, onda ćete toliko čekati, ako dođete s gotovim nalazima, već kod sljedećeg ženina ciklusa možemo ići u postupak - naglašava dr. Popović.
Uime KBC-a Osijek Županiji i Gradu Osijeku posebno je zahvalila i predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju, doc. dr. sc. Andrijana Muller. - Zahvaljujemo Županiji i Gradu što su se odazvali na naš poziv, a uz veliko zauzimanje prof. dr. sc. Siniše Šijanovića - naglasila je doc. Muller.

N. Z. Eberhard

Predstavljanju novog inkubatora nazočili su i dožupan Goran Ivanović te dogradonačelnik Osijeka Boris Piližota
Najčitanije iz rubrike