Mozaik
PREMINUO LEGENDARNI GLUMAC MARTIN SAGNER

Otišel je Dudek iz Gruntovčana
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Iako je glumio u puno filmova i serija, Martin Sagner ostat će zapamćen upravo po ulozi Andrije Draša Katalenića - Dudeka

U 88. godini života preminuo je Martin Sagner, glumac koji je utjelovio antologijski lik Dudeka iz serija Gruntovčani i Mejaši. Iako je glumio u puno filmova, serija te u kazalištu, u pamćenju mnogih bit će upravo po ulozi Andrije Draša Katalenića zvanog Dudek.

Sagner je rođen u Novigradu Podravskom 11. kolovoza 1932., a preminuo je u ponedjeljak u večernjim satima u Zagrebu, gdje je živio nekoliko posljednjih desetljeća. Kazališnu akademiju završio je 1955., a nakon toga se zaposlio u Narodnom kazalištu u Varaždinu. Tijekom bogate glumačke karijere ostvario je niz zapaženih televizijskih i filmskih uloga, od kojih je jedna od najpopularnijih bila uloga Dudeka u kultnoj seriji Gruntovčani, koju je redatelj Krešo Golik sedamdesetih godina snimio prema scenariju Mladena Kerestnera. Ostvario je desetak televizijskih uloga, među kojima su one majstora Severa u “Inspektoru Vinku” (1984.), portira Šule u “Punom parom” (1978.), a glumio je i u seriji “Kuda idu divlje svinje” te u “Nepokorenom gradu”, “Prizorima iz obiteljskog života”, “Fiškal”, “Sumorna jesen” i “Dnevnik Očenašeka”. U ulozi Dudeka prvi se put pojavio u TV filmu “Kolinje” i miniseriji “Mejaši” iz 1970., a nakon slavnih “Gruntovčana”, ponovio ju je i u “Hokejašima” (1986.) i “Neuništivima” (1990.).

Početkom 90-ih godina Martin Sagner je, kao HDZ-ov zastupnik, bio u dva saziva Sabora (od 1990. do 1992. te od 1992. do 1995.). Poslije je svoje iskustvo u politici objasnio riječima: “I u Saboru sam bil Dudek”!

Milan Bugarić/H
Možda ste propustili...

SNIMA SE PREQUEL ZA NETFLIX

Fincher radi seriju “Chinatown”

NAMA NAJBLIŽE U BEČU I BUDIMPEŠTA

Pearl Jam nastupa u Europi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

INCEST U DINASTIJI HABSBURG

Za čudnu čeljust krivi su brakovi unutar obitelji

2

KANDŽIJA OBJAVIO NOVI ALBUM “PLAFON”

Htio sam napraviti nešto iza čega ću stajati 100 %

3

U VINKOVCIMA PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA ‘’SAN O EVERESTU’’

Stipe Božić: “Kad nikoga
od nas ne bude, jedino što
iza nas ostaje je priča”