Novosti
IMAJU NOVE ZAHTJEVE

Sindikati javnih službi traže rast osnovice za 3+3+3 posto
Objavljeno 11. studenog, 2019.

Vezani članci

ISPOVIJEST PROSVJETNE DJELATNICE O ŠTRAJKU

Nastavnica: Samohrana sam majka, u kreditima, ali ovaj štrajk ipak ne mogu podržati

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s Vladinim pregovaračima da sindikati javnih službi u pregovorima o dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru traže rast osnovice za 3+3+3 posto, povećanje proračunske osnovice i veću božićnicu i dar za djecu.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je kako je Vlada blizu dogovora o dodacima Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službenika, ali u ovom trenutku ne može prihvatiti zahtjev sindikata javnih službi. Sindikatima državnih službi odgovara povećanje osnovice za 6,12 posto (2+2+2), ali još žele dogovoriti dinamiku povećanja.

"Zahtjev sindikata javnih službi za povećanjem osnovice 3+3+3 posto u ovom trenutku ne možemo prihvatiti. Nudimo im ono što smo nudili u početku uz eventualno neke ustupke u materijalnim pravima", poručio je Aladrović. Što se tiče dogovora sa sindikatima oko minianalize odnosa plaća u gospodarstvu i javnim službama, dogovoren je sastanak 21. studenoga.

Sindikati tvrde da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, no Aladrović ne vjeruje u to. "Sigurno ne može biti zaostatak za 18 posto, to su nerealni zahtjevi. Mislim da su i sindikati javnih službi shvatili da su to nerealni zahtjevi", kazao je. Zasad su pregovaračke pozicije sindikata javnih službi i Vlade prilično udaljene, ali pregovori će se nastaviti dok se ne postigne dogovor.

U ponedjeljak nije bilo pregovora sa sindikatima prosvjete zbog obveza ministra, tako da će se održati u utorak. Što se tiče moguće zabrane štrajka, ministar je rekao da odbacuje sve spekulacije o represivnom djelovanju prema sindikatima. Potvrdio je da će štrajkašima vrijeme provedeno u štrajku za listopad biti plaćeno. H/D.Pav.
Ministar rada je odbacio sve spekulacije o represivnom djelovanju prema sindikatima u štrajku
Možda ste propustili...