Novosti
IZBORNI PROGRAM ZA NOVI MANDAT

Grabar-Kitarović u kampanju kreće s porukama optimizma
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Članovi HDZ-a žele da budem zamašnjak novog hrvatskog zajedništva, poručila je

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica RH, istaknula je na predstavljanju svog izbornog programa za novi petogodišnji mandat na Pantovčaku kako u tu utrku kreće uz slogane "Predsjednica, jer Hrvatska zna" i "Optimizam za Hrvatsku". Točno u 11 sati i 11 minuta u pratnji supruga Jakova Kitarovića ušla je u prepunu dvoranu kongresnog centra na Zagrebačkom velesajmu.


- Bez vas, dragi moji, ne bih danas bila predsjednicom, kao ni bez potpore hrvatskih državljana. Zahvalna sam HDZ-u na kandidaturi, ali čvrsto držim da i svi članovi HDZ-a žele da budem čimbenik okupljanja i spajanja u Hrvatskoj, zamašnjak novog hrvatskog zajedništva - rekla je. Podsjetila je da je 11. studenoga prije pet godina predstavila svoj izborni program "za bolju Hrvatsku" i da je tada rekla da neće biti predsjednica ni jedne političke stranke, nego svih građana, te da neće bježati od odgovornosti. "Rekla sam: Bit ću vaša predsjednica i duboko vjerujem da sam to i ostvarila", kazala je.

Tuđmanova baština

- I tada sam bila uvjerena, kao i danas, da samo zajedno možemo ostvariti bolju budućnost za sve nas. Vjerujem da prepoznajete da jesam jedna od vas koja je dokazala da radi za vas i bori se za vas - poručila je Grabar-Kitarović, uvjerena da je bolja Hrvatska moguća. "Nemamo vremena za eksperimente. Za površni populizam, to ne mogu biti odgovori. Pitanje sad ili nikad ne može biti pitanje 2019. godine. To je bila poruka početkom 90-ih, kad smo se borili za Hrvatsku. Moj izborni program pruža rješenja i aktivnosti uz aktualne ovlasti. Te ovlasti su dovoljne ako ih maksimalno iskoristimo", rekla je.


Izborni program "Hrvatska zna i mora bolje" sastoji se od sedam područja na kojima će Grabar-Kitarović temeljiti djelovanje u sljedećem mandatu - razvoj, hrvatski identitet, odlučnost, pravednost, demokracija, sigurnost i optimizam. Upravo taj sedmi dio programa, optimizam, drži najvažnijim, naglasivši tu vjeru u sebe. Kazala je i kako je to program u koji je ugrađena i baština prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.


Podsjetivši na rezultate u ovom mandatu (zalaganje za fiskalnu decentralizaciju, rješavanje problema blokiranih građana, rješavanje problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu, smanjivanje troškova njezina Ureda, rad na brendiranju Hrvatske i slično), ustvrdila je kako je u Hrvatskoj uoči njezine izborne pobjede vladalo ozračje pesimizma, malodušja i bezidejnosti.


"Vladalo je ozračje kako se ništa ne može napraviti, kako promjena nije moguća. Bilo je to stanje zapuštenosti, društvene apatije. Hrvatska je u mnogočemu kaskala i bila na dnu ljestvica pozitivnih pokazatelja u Europi. Vlada koja nas je zadužila više od 70 milijardi kuna, povećani PDV, predstečajne nagodbe, katastrofalni rejting, bahato i arogantno vođenje države u propast. Je li to ono što je normalno? Možda, ali samo onima koji se usude reći kako je Hrvatska slučajna država", rekla je Grabar-Kitarović. "To ne smijemo i nećemo dopustiti, jer Hrvatska zna istinu, zna tko je za to bio odgovoran", poručila je, dodajući kako je izvukla Hrvatsku iz "regiona", te je ugled zemlje danas veći nego ikad prije.


Rekla je kako će se zauzimati za porezno rasterećenje hrvatskih obitelji i poduzetnika, s posebnim naglaskom na smanjenje troškova rada, a predložit će i stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena. Nastavit će, navela je, aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata poručivši kako će nastojati da to bude glavno pitanje za napredak pregovora o članstvu Srbije u EU-u. Grabar Kitarović je obećala i da će nastaviti rješavanje problema blokiranih građana, zauzimati se za pojačanu edukaciju mladih, kao i obranu ravnopravnosti žena. Govoreći o političkom sustavu, najavila je da će se zauzeti za povećanje broja preferencijskih glasova na izborima te da podržava načelo da se građani o važnim pitanjima mogu izjasniti referendumom.


- Stojim pred vama jer znam, kao što i Hrvatska zna, da o nama samima ovisi kakvu ćemo Hrvatsku graditi i što ćemo ostaviti svojoj djeci. Vjerujem u Hrvatsku koja zna odgovore na izazove koji su pred nama, u Hrvatsku koja se zna nositi s problemima, vjerujem u svakog hrvatskog čovjeka. Bolja Hrvatska nije daleko. Ona je tu, među nama, među našim ljudima u Hrvatskoj i diljem svijeta. Bit ću vaša predsjednica jer Hrvatska zna i mora bolje - zaključila je Grabar-Kitarović.


Osim premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, podršku su joj dali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri i saborski zastupnici, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i brojni simpatizeri. Program je vodio Oliver Mlakar.


Plenković je u svom govoru pozvao na snažnu podršku Kolindi Grabar-Kitarović jer drži da je ona najbolji izbor za Hrvatsku koja utjelovljuje optimizam, izvrsnost i radišnost. "Njezinom pobjedom nastavit ćemo provoditi tu politiku u interesu hrvatske države, hrvatskog naroda i svih građana", najavio je čelnik HDZ-a i Vlade. Prema njegovim riječima, predsjednički izbori su važni jer određuju budući smjer Hrvatske i pobjeda na njima ključna je za nastavak ostvarenja političkih ciljeva i odličnu suradnju i sinergiju svih sastavnica hrvatske vlasti - od općina, gradova, županija, Hrvatskog sabora do Vlade i predsjednice Republike.
Zajednički rad

- To je snaga HDZ-a i tu ćemo snagu, uz vašu potporu i povjerenje, pretvoriti u još jednu pobjedu naše predsjednice. Pobjedom na izborima osigurat ćemo kontinuitet politike koja se temelji na našim vrijednostima, a to su državotvornost i domoljublje, narodnjaštvo i demokršćanstvo. To je istinska politika desnoga centra, koja se temelji na političkom nasljeđu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, koji je ostvario suverenu, slobodnu i samostalnu Hrvatsku uz potporu hrvatskog naroda i hrvatskih branitelja. To je politika koju podržava golema većina hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana - istaknuo je Plenković. "Bolja umjesto ‘normalna‘ Hrvatska", poručio je, aludirajući na slogan SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića.

- Njima je bilo normalno hrvatske građane zadužiti za 70 milijardi kuna, što je skuplje od svih sagrađenih autocesta u RH, izgubiti 40.000 radnih mjesta, zalediti plaće i mirovine, ne koristiti europske fondove za razvoj Hrvatske. Predsjednica i Vlada zajedničkim su radom to promijenili. Danas u Hrvatskoj gospodarstvo raste na zdravim temeljima, bez zaduživanja na teret budućih generacija, smanjujemo poreze i javni dug, ostvarujemo proračunski višak, povećavamo ulaganja i vratili smo investicijski kreditni rejting. Imamo nikad veću zaposlenost, nikad manju nezaposlenost - rekao je Plenković, najavivši kako će nastaviti zajedno raditi za mlade koji su budućnost domovine, njihovo kvalitetno obrazovanje i uključivanje na tržište rada te jačati društvenu solidarnost prema svim ranjivim skupinama.


Igor Bošnjak
Krešimir Macan

komunikacijski stručnjak

Treba pohvaliti slogan "Optimizam za Hrvatsku" kao kontra pesimizmu koji se pokušava nametnuti. Nasuprot tome ona kaže da vjeruje u Hrvatsku i da se tu može živjeti bolje. Mislim da se u tim porukama osjeća autentično i da je to dobar početak kampanje.
PLENKOVIĆ: POSTALA JE HRVATSKI BREND
"Hrvatska predsjednica dala je izniman doprinos u svim aspektima zaštite nacionalnih interesa, kao i inicijativama za demografsku obnovu zemlje, istaknuo je premijer Plenković, dodavši kako posebno cijeni njezin rad i veliki doprinos na promicanju gospodarskih interesa i prepoznatljivosti Hrvatske u svijetu. "Predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović postala je hrvatski brend na globalnoj razini", istaknuo je Plenković, ocijenivši kako je, zahvaljujući zajedničkom angažmanu predsjednice i Vlade, danas položaj Hrvatske u svijetu snažniji i respektabilniji nego ikada prije. Ustvrdio je kako je ona dokazala da u svim ključnim izazovima najbolje zastupa i štiti hrvatske nacionalne interese. "U novom programu prepoznaješ izazove koji su pred nama i predlažeš inicijative koje su u interesu hrvatskog naroda i općeg boljitka Hrvatske", rekao je Plenković predsjednici.
7 područja
NAZIV PROGRAMA JE "HRVATSKA ZNA I MORA BOLJE"
Možda ste propustili...