Novosti
ODBAČENA PRIJAVA PROTIV BRKIĆA, VARGE I CURIĆA

Sve četiri žene izričito su tvrdile da nisu oštećene
Objavljeno 12. studenog, 2019.

Kaznenu prijavu PNUSKOK-a protiv Milijana i Joze Brkića, Franje Varge i Blaža Curića u "aferi SMS", Općinsko je državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo. Četvorku se teretilo za prisluškivanje četiriju žena, no sve su tvrdile istražiteljima da su same dale pristanak za ulaske u e-mail adrese i profile na internetu.

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku istragom je utvrdilo da je Franjo Varga od lipnja 2015. do 20. rujna 2018., u Belišću sa svog osobnog računala, koristeći pritom korisničko ime i zaporku koje je dobio od Milijana Brkića, više puta pristupao e-mail računu 49-godišnjakinje. Potom bi na svoje računalo presnimavao datoteke s njezinog računa, koje bi potom presnimio na USB uređaj i posredovanjem Blaža Curića prenosio Milijanu Brkiću. Istražitelji su sumnjali i da je Milijan Brkić dostavio Vargi e-mail račun i pristupnu zaporku 30-godišnjakinje tražeći od njega da mu dostavlja podatke s njezinog mobitela te da mu je dostavio i korisničke podatke i lozinke za pristup profilu jedne društvene mreže i servisu za pohranu podataka 31-godišnjakinje, ali uz njezino ovlaštenje. PNUSKOK je sumnjao da je Jozo Brkić proslijedio podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj zaporci 42-godišnjakinje Blažu Curiću, koji ih je potom dostavio Vargi, i opet uz pristanak 42-godišnjakinje.

Osnova za optužbu bi bilo, ali su osječkom odvjetništvu zbog zakonskih odredbi bile "vezane ruke".

“Iz podataka i dokaza prikupljenih tijekom istraživanja proizlazi osnovana sumnja da bi opisanim radnjama prvookrivljenik (Franjo Varga, nap.a.) počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa, a drugookrivljenik (Milijan Brkić, nap.a.) dva kaznena djela poticanja na počinjenje upravo tog kaznenog djela. Budući da se kazneni progon za ovo kazneno djelo radi isključivo prema prijedlogu oštećenika, a oštećenice su prilikom ispitivanja izričito navele kako se ne smatraju oštećenima i da ne traže kazneni progon okrivljenika, Državno odvjetništvo u izostanku navedene procesne pretpostavke nije moglo pokrenuti kazneni postupak protiv navedenih osoba za ovo kazneno djelo”, navodi odvjetništvo, dodavši kako je prijava odbačena jer su “sve oštećenice izričito iskazale da ne traže kazneni progon za kazneno djelo neovlaštenog pristupa”. S.Lacić
Teretilo ih se za prisluškivanje četiriju žena, no sve su tvrdile da su dale pristanak za ulaske u e-mail