Regija
POLA MILIJUNA KUNA DOMU ZDRAVLJA

Kreće veliki projekt obrazovanja građana svih dobi o šećernoj bolesti
Objavljeno 12. studenog, 2019.

DONJI MIHOLJAC - Dom zdravlja Donji Miholjac jedina je zdravstvena ustanova u Osječko-baranjskoj županiji kojoj su odobrena sredstva iz projekta "Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I", i to za projekt "Povećanje znanja i svijesti opće populacije i osoba sa šećernom bolešću o važnosti prevencije bolesti i zaštite zdravlja sveobuhvatnim pristupom na razini primarne zdravstvene zaštite na području grada Donjeg Miholjca". Tako je ta ustanova jedna od 12 ustanova u Hrvatskoj koja je dobila dio od 27 milijuna kuna. U konkretnom slučaju odobreno je financiranje od nešto više od pola milijuna kuna, a projekt je namijenjen korisnicima zdravstvene zaštite u svim dobnim skupinama na području Donjeg Miholjca.


- U suradnji sa specijalisticom interne medicine održat će se 30 javnih tribina i 18 radionica, a pokušat ćemo uključiti i sve naše seoske ambulante, kako bi i pacijenti kojima je problem doći do Donjeg Miholjca uslugu dobili nadomak svojim vratima. Uz pomoć više medicinske sestre pokušat ćemo zorno pokazati kako hrana i kretanje utječu na razinu šećera u krvi. Tako će svi zainteresirani u određenim terminima imati priliku izmjeriti glukozu prije obroka i potom odmah nakon obroka, kako bi vidjeli što se događa u organizmu. Isto će moći vidjeti i mjerenjem razine šećera u krvi prije i nakon kretanja. Velik broj građana vjeruje da je u borbi protiv dijabetesa dovoljna zdrava prehrana. No jednako je važno, ako ne i ključno, upravo kretanje nakon obroka, upozorila je ravnateljica Doma zdravlja Donji Miholjac Antonija Bogut. N.Z.E.

Drugi gradovi
Zanimljivo je da će se ovaj projekt održavati ne samo na području Donjeg Miholjca nego i Virovitice, Slatine i Našica, a sve će trajati sljedećih 18 mjeseci.
O datumima tribina i radionica građani će biti obaviješteni preko medija, svoga liječnika obiteljske medicine, ali i letcima koji će se dijeliti u Domu zdravlja. Inače, projekt “Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I” za cilj ima povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti na području Republike Hrvatske, a osim projekta Doma zdravlja Donji Miholjac s područja Osječko-baranjske županije odobren je samo još projekt Gradske lige protiv raka Osijek, pod nazivom “Povećanje znanja i svijesti o ranom otkrivanju i prevenciji raka debelog crijeva”.
Kako je najavljeno, i on će se također provodit idućih osamnaest mjeseci.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike