Osijek
MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI

Ovisnost o kanabisu ne smatraju problemom
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Oko 80 % svih liječenih ovisnika u sustavu su opijatski ovisnici, a broj novih ovisnika u tretmanu kontinuirano se smanjuje

Uoči Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koji se obilježava od 15. studenoga do 15. prosinca, stručnjaci upozoravaju kako je neopijatskih ovisnika sve više, sve su mlađi te svoj problem ne doživljavaju kao takav, pa i ne traže pomoć unutar sustava.

Naime, prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, oko 80 posto svih liječenih ovisnika u sustavu su opijatski ovisnici, a broj novih ovisnika u tretmanu kontinuirano se smanjuje. Napominje se i kako liječeni ovisnici ostaju sve duže u tretmanu te da su sve stariji, odnosno da novi ovisnici, posebice neopijatski, ostaju ispod radara, pa se opravdano postavlja pitanje tko se njima bavi i kako za njih osigurati tretman. Javlja se i nužnost prilagodbe postojećih tretmanskih intervencija neopijatskim tipovima ovisnosti i razvoja intervencija preko interneta. Tijekom godina primjetan je i pad ukupnog broja ovisnika u tretmanima terapijskih zajednica. Od ukupnog broja liječenih ovisnika u 2018. godini, njih 11,2 posto su adolescenti, među kojima je zabilježeno i njih četvero u dobi do 15 godina. Uz napomenu kako eksperimentiranje s drogama u prosjeku započinje u tinejdžera sa 16 godina, da je prosječna dob osoba koje prvi put dolaze na liječenje 27 godina.

Dr. Marija Kribl, voditeljica Centra za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti HZJZ-a Osječko-baranjske županije, objašnjava kako je izvorište te pojave kao društvenog problema to što mlađa, neopijatska populacija ovisnika ne misli da joj je uopće potrebna pomoć. Posebice kada je riječ o ovisnicima o kanabisu koji se u formi marihuane/hašiša od 2015. do danas etablirao kao najčešće korištena droga u RH.

"Svoju ovisnost o kanabisu ta populacija ne vidi kao probleme, stoga i ne misli da joj je potrebno liječenje, ne reagira i ne javlja se u tretmane. Tu je porazno i to što se situacija ne mijenja kada govorimo o maloljetnicima koje bi u liječenje trebali upućivati njihovi roditelji koji, čini se, također razmišljaju isto. U ovakvoj situaciji, kada samoinicijativnih odlazaka na liječenje nema, sve je na policiji, odnosno da ona kroz svoj sustav evidentiranja ovisnika o kanabisu njih upućuje u sustav liječenja. No kada je riječ o, primjerice, ovisnicima o tzv. osvježivačima prostora, koji se legalno kupuju u smart shopovima, ni policija puno toga ne može ako se osoba sama ne prijavi u tretman", kaže dr. Kribl.

HZJZ izvještava kako je tijekom 2018. godine u zdravstvenim ustanovama Republike Hrvatske registrirana 6831 osoba liječena zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama od kojih je 869 prvi put bilo na liječenju. Zbog zloporabe opijata tijekom 2018. godine na liječenju je bilo 5469 osoba od kojih su 154 bile liječene prvi put. Zbog uzimanja i/ili ovisnosti o drugim psihoaktivnm sredstvima, liječene su 1362 osobe.

Ivana Solar
Raste broj ovisnika o kanabisu
Rezultati istraživanja zloporabe sredstava ovisnosti u općoj populaciji koje je proveo Institut za društvena istraživanja “Ivo Pilar” upućuju kako je od 2015. godine u Hrvatskoj konzumacija ilegalnih droga u porastu. Unutar samo četiri godine broj osoba u dobi od 15 do 34 godine koje koriste kanabis porastao je za 6,3 posto, a najgora je situacija među učenicima u dobi od 15 i 16 godina među kojima je čak 21 posto onih koji su jednom u životu uzeli kanabis, a njih čak osam posto kanabis je uzelo u posljednjih 30 dana od trenutka ispitivanja.
Liječeni ovisnici ostaju sve duže u tretmanu te su sve stariji, a novi, posebice neopijatski, ostaju ispod radara
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike