Crna kronika
KRIJUMČARENJE KOD ILOKA

U kotaču sakrio 20,95 kilograma bijelog tartufa
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Švercer bijelih tartufa kažnjen je s 30.000, a carina je deliciju prodala za 83.297 kuna

Preko granice između Hrvatske i Srbije te Hrvatske i BiH šverca se doslovno sve. Uz najčešće zaplijenjenu robu, cigarete i tablete, carinici se ponekad suočavaju i s gurmanskim specijalitetima. Tako je na jednom od četiri granična prijelaza kod Iloka spriječeno krijumčarenje nešto više od 20 kilograma bijelog tartufa.

Kako stoji u priopćenju Carine, na granični prijelaz Ilok - kontrolno mjesto Principovac, iz smjera Srbije, automobilom se dovezao 58-godišnji hrvatski državljanin. Iako nije prijavio prijevoz robe, carinici su mu rekli da parkira sa strane, nakon čega su u rezervnom kotaču pronašli 20,95 kilograma bijelog tartufa. Zbog počinjenja prekršaja na temelju odredbi Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije izdan mu je prekršajni nalog i izrečena novčana kazna u iznosu od 30.000 kuna. Tartufi su oduzeti i, za razliku od cigareta ili droge, nisu uništeni. Carina je ovu skupu deliciju ubrzo za 83.297 kuna prodala registriranom kupcu u Hrvatskoj.

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod državljanin BiH je pak, kao vozač autobusa slovenskih regisracija, pokušao skrivanjem u Hrvatsku unijeti 146 paketića (2920 komada) cigareta Marlboro Gold, BiH nadzornih markica te 75 paketića lijekova za liječenje erektilne disfunkcije - Kamagra oral jelly. Cigarete i lijekove za potenciju vozač autobusa pokušao je prenijeti skrivene preko granice u tri protupožarna aparata raspoređena u unutrašnjosti autobusa. Prekršajnim nalogom državljaninu Bosne i Hercegovine izrečena je novčana kazna u visini od 21.000 kuna uz 100 kuna troškova prekršajnog postupka te 148,55 kuna troškova uništenja i odvoza. Naplaćena mu je trošarina na duhanske proizvode u iznosu od 2467,40 kuna.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike