Kultura
HRVATSKI UMJETNICI U BUENOS AIRESU

"Yira, Yira" premijerno u Argentini
Objavljeno 12. studenog, 2019.
Održavanje međunarodno nagrađivanog i prepoznatog festivala Perforacija u Buenos Airesu drugu se godinu zaredom nastavlja na dugogodišnje iskustvo izvoza festivalskog koncepta. Udruga Domino svoje je festivale realizirala u Francuskoj i Grčkoj te gotovo deset godina u New Yorku u SAD-u i postigla znatnu vidljivost u velikim međunarodnim medijima.


Festival u Buenos Airesu otvoren je u Teatru El Extranjero argentinskom premijerom predstave Yira, Yira Brune Isakovića i Nataše Rajković, nastale u suradnji s argentinskim seksualnim radnicama i radnicima. Riječ je o intimnoj i snažnoj predstavi koja se bavi osjetljivim pitanjima za društvo, politikom, klasnim pitanjima, radničkim pravima, ali i svakodnevicom s kojom se svatko može poistovjetiti. Nakon završetka festivala predstava kreće na gostovanje u Sao Paulo u Brazilu, a hrvatska premijera planirana je za svibanj 2020. u okviru programa EPK Rijeka 2020.


Na Perforacijama u Buenos Airesu nastupit će i Maja Rivić i Silvija Dogan s predstavom Valna blizina, kojom autorice istražuju kapacitete intimnosti odnosa, potencijal povjerenja i razumijevanja glasom i tijelom, a koja je nastala u produkciji udruge Domino te bila premijerno odigrana na festivalu Sounded Bodies u Zagrebu u listopadu. Roberta Milevoj nastupit će s predstavom Opet Roberta, kojom propituje mogućnosti preoblikovanja emotivnog doživljaja prirodnog ambijenta u umjetnom prostoru izvedbe. Uz navedene, nastupit će i međunarodno najprepoznatljiviji domaći suvremeni performer Siniša Labrović s dva dugotrajna performansa na javnom prostoru, u središtu Buenos Airesa. Petar Milat i Nataša Rajković održat će predavanja za studente Sveučilišta San Martin, a s gostujućim će se umjetnicima održavati razgovori nakon izvedbi s argentinskom publikom. Festival je već izazvao velik interes medija, program i njegovo održavanje prenijela je argentinska novinska agencija, mnogi tiskani i online mediji te nekoliko televizijskih programa.

Umjetnički direktor i pokretač Perforacija, Zvonimir Dobrović, za argentinske je medije izjavio da će se uspješna suradnja s argentinskim kulturnim pejzažom nastaviti i sljedeće godine sa spomenutim Sveučilištem San Martin te kazalištima u Buenos Airesu, koja su pokazala veliku otvorenost za ovom vrstom upoznavanja Hrvatske i njezinih umjetnika. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike