Regija
LJEČILIŠTE BIZOVAČKE TOPLICE

U rad uveli robotsku neurorehabilitaciju
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Otkako je ovaj vrhunski medicinski uređaj stigao u Bizovac, na njemu je obavljeno više od 900 jako uspješnih tretmana

BIZOVAC - Lječilište u Bizovačkim toplicama pridružilo se trima ustanovama u Hrvatskoj koje se nalaze u Dubrovniku i Zagrebu, a koje pri rehabilitaciji bolesnika koriste najnoviju svjetsku tehnologiju: robotsku neurorehabilitaciju, zahvaljujući kojoj je oporavak bolesnika znatno uspješniji.


No, za razliku od ostalih sličnih aparata, bizovački je robot prvi i jedinstven takve vrste u Hrvatskoj zbog činjenice da pri rehabilitaciji ima mogućnost i tzv. “vježbanja stepenica“, zahvaljujući kojemu bolesniku može još dodatno stimulirati mišiće.


Kako je pojašnjeno na jučerašnjoj svečanosti predstavljanja novog aparata vrijednog više od dva milijuna kuna u Bizovcu, robotska neurorehabilitacija donjih ekstremiteta idealna je za osobe s narušenom biomehanikom hoda, a namijenjena je bržoj obnovi motorike kod osoba s neurološkim i ortopedskim oštećenjima hoda. Ona se primjenjuje kod bolesnika s indikacijama moždanog udara, multiple skleroze, cerebralne paralize, ozljede kralježničke moždine, neoplazmi središnjeg živčanog sustava, traumatskih ozljeda mozga, degenerativnih oboljenja zglobova donjih ekstremiteta, mišićne atrofije, slabosti mišića zbog nedostatka mobilnosti, hemiplegije te kod ostalih stanja s narušenom biomehanikom hoda. Robotskom neurorehabilitacijom inducira se neuroplastičnost mozga i potiče novo motoričko učenje koje pridonosi oporavku motorike nakon oštećenja ili bolesti mozga i leđne moždine.


Ponos zbog novog uređaja koji će dodatno pridonijeti kvaliteti rada ove slavonske zdravstvene ustanove, a kojeg hvale i pacijenti, nije krila ni Sandra Mihaljević, ravnateljica Lječilišta Bizovačke toplice.
- Ulaganje u nabavu uređaja za robotsku neurorehabilitaciju odluka je koju smo u Lječilištu donijeli nakon što smo analizom tržišta i nekakvim logičnim promišljanjem o smjeru razvoja poslovanja i daljnjeg usavršavanja u određenim područjima fizikalne rehabilitacije uvidjeli da u ovom dijelu Hrvatske, sve do Zagreba, zapravo ne postoji ni jedna ustanova koja u svojoj ponudi ima robotsku neurorehabilitaciju. Što ona znači pacijentima koji imaju indikacije za ovakav način rehabilitacije suvišno je i isticati, s obzirom na ovakav oblik rehabilitacije kod određenih dijagnoza, ovisno o stanju pacijenta, i u kombinaciji s ostalim fizikalno-terapijskim procedurama može dati itekako dobre rezultate - poručuje ravnateljica. Otkriva da je namjera Lječilišta omogućiti pacijentima iz ovog, robotskom neurehabilitacijom dosad nepokrivenog dijela Hrvatske, bolju i lakšu dostupnost usluge koja im je sada na raspolaganju pod kontrolom posebno educiranih fizioterapeuta i cijele medicinske ekipe Lječilišta.
Uz to, računaju i na pacijente izvan Hrvatske, a za koje znaju da već pokazuju zanimanje i dolaze u Hrvatsku upravo zbog robotske neurorehabilitacije.

Lidija Aničić

HOD U PRAVILNOM OBRASCU POKRETA
“Uređaj ima svrhu potaknuti motoričko učenje kod pacijenta kroz sposobnost mozga za stvaranje novih veza u njemu, a terapija se provodi tako da pacijent vježba hod u pravilnom obrascu pokreta. Kroz terapiju može se utjecati na dužinu i brzinu koraka te otpor koji jača muskulaturu donjih ekstremiteta. Robotski uređaj ima mogućnost simulacije, odnosno provođenja terapije u tri moda: hod po ravnom, penjanje i silazak niz stubište i to kroz tri faze otpora: pasivni, aktivni i aktivno potpomognuti”, kaže Matko Vuksanić, glavni fizioterapeut.

Sandra Mihaljević, ravnateljica Lječilišta Bizovačke toplice


Namjera ovoga lječilišta jest omogućiti pacijentima iz robotskom neurehabilitacijom dosad nepokrivenog dijela Hrvatske lakšu dostupnost usluge koja je sada na raspolaganju

Najčitanije iz rubrike