Sport
UZBUDLJIV DERBI NA POLJUDU

Osijek se vratio iz "minus dva", pa ipak kapitulirao
Objavljeno 10. studenog, 2019.
Bijelo-plavi su nakon izjednačenja imali Hajduk "na konopcima", ali su ga propustili nokautirati

Osijek itekako može žaliti za izgubljenim bodovima na Poljudu. Odigrali su bijelo-plavi dobru i hrabru utakmicu. Opet su se uspjeli vratiti iz dva pogotka zaostatka, imali Splićane "na konopcima" nakon toga, ali su im onda poklonili treći pogodak i ostali praznih šaka.


Šteta, jer prema prikazanom Osijek je zaslužio bar bod, ali napravio je dvije katastrofalne pogreške ispred svojih vrata i to ga je koštalo poraza, a definitivno je mogao dobiti više iz te utakmice.

Žaper ostavio nadu

Osijek je na početku susreta možda malo i iznenadio Hajduk svojim stavom. Krenuo je u utakmicu odlučno pa se prvih 15-ak minuta igralo uglavnom oko kaznenog prostora Splićana. Istina, nije bilo nekakvih izraženih prilika, ali Osječani su pokazali kako se nemaju namjeru zavući pred svoj kazneni prostor i čekati razvoj situacije. Ta njihova dominacija u uvodnoj fazi utakmice zaključena je u 11. minuti kada se Pilju otvorio prostor za udarac s ruba kaznenog prostora koji je završio pokraj lijeve vratnice. Domaćin se "javio" u 15. minuti kada je Caktaš pokušao iz slobodnog udarca s 18 metara koji je završio u Ivušićevu naručju. Igra je nakon toga bila ravnopravna, a vratari nisu imali previše razloga za intervencije, a onda je Hajduk negdje sredinom prvog dijela baš iznenada poveo. U 22. minuti Jario je odlično asistirao Caktašu, koji je hladnokrvno u maniri pravog majstora prebacio Ivušića i donio Hajduku prednost. Nakon toga utakmica kao da je ušla u još mirniju fazu. Hajduk zadovoljan vodstvom nije inzistirao na nekakvom posebnom pritisku na obranu gostiju, a Osječani su imali poteškoća u organizaciji napada jer su griješili u začetku svojih akcija. U 34. minuti Hajduk je izveo lijepu akciju koju je zaključio Jradi udarcem s 15-ak metara iskosa koji je završio zamalo pokraj lijeve vratnice. I kada ćemo u prvom dijelu vidjeti samo jedan pogodak, uzbudljivo je bilo njegovih posljednjih pet minuta. Prvo je u 41. minuti Hajduk udvostručio svoju prednost zahvaljujući katastrofalnoj reakciji Igora Silve koji je loptu ispucanu od Ljubića primirio za Edouka koji je rekao "hvala" i pogodio pokraj Ivušića. No ekspresno je uzvratio Osijek. Samo dvije minute kasnije Mance je dobro pucao, Ljubić je kratko odbio loptu na noge Lope čiji je udarac sa šest metara blokiran, no bila je to samo odgoda egzekucije koja je stigla s veće udaljenosti jer se lopta odbila do Žapera koji ju je lijepo s ruba kaznenog prostora poslao u desni kut za smanjenje zaostatka. I ni to nije bilo sve. Strijelac Žaper umalo se pretvorio u tragičara u 45. minuti kada je loše vratio loptu Ivušiću, što je osujetio Jario, prebacio vratara Osijeka i pogodio desnu vratnicu.

Vratili se pa poklonili


Drugi dio utakmice počeo je dobrim udarcem Pilja s 20-ak metara koji je Ljubić skrenuo u korner, ali nešto kasnije vratar Hajduka nije se baš proslavio na još jedan dalekometni pokušaj Osijeka. Naime, u 52. minuti Ndockyt je proigrao Marića, koji je zdesna ušao u sredinu korak-dva i onda raspalio po lopti s 20-ak metara. Udarac je bio neugodan jer je odskočio pred vratarom Hajduka koji je trebao bolje reagirati, ali nasreću Osijeka nije pa je lopta završila u desnom kutu za izjednačenje rezultata. Bio je to Marićev deveti pogodak ove sezone, a bijelo-plavi su se još jednom vratili u život nakon dva pogotka zaostatka. Izgledalo je tada kako će Osijek doći do potpunog preokreta, ali uspio si je još jednom "pucati u koljeno". U 72. minuti opet su bijelo-plavi nepotrebno petljali u posljednjoj liniji, Šutalo je pod pritiskom loše ispucao loptu koju je uzeo Jradi pa se uz malo sreće oslobodio Talysa i petom proigrao Jaira, koji je ponovno doveo Hajduk u vodstvo. Međutim, radost domaćina ubrzo su zamijenili žestoki prosvjedi jer je Jario slaveći pogodak napustio teren, zbog čega je dobio javnu opomenu, a kako je prethodno već imao jednu, morao je u svlačionicu. Isto se dogodilo i njegovu suigraču Vuškoviću koji je isključen s klupe za pričuve. Tako je Osijeku ostalo 20-ak minuta da se s igračem više još jednom pokuša vratiti u utakmicu. U 83. minuti veliku priliku za izjednačenje propustio je Ndockyt, kojeg je sjajno uposlio Bočkaj, ali je udarac Kongoanca u posljednji trenutak malo uspio skrenuti Ljubić što je bilo dovoljno da on završi pokraj desne vratnice.


Dalibor Keler
SPLIT - Stadion Poljud. Vrijeme: sunčano. Teren: sklizak. Gledatelja: 7805. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) - 7. Strijelci: 1:0 Caktaš (22), 2:0 Edouk (41) 2:1 Žaper (43), 2:2 Marić (52), 3:2 Jairo (72). Žuti kartoni: Edouk, Hamza, Jairo (Hajduk), Škorić, Mance, Lopa, Igor Silva (Osijek). Crveni kartoni: Jairo, Vušković (Hajduk).

IGRAČ UTAKMICE: BASIL JRADI (HAJDUK).

HAJDUK

3(2)

Ljubić 5,5, Juranović 6, Ismajili 6,5, Simić 6,5, Čolina 6, Nejašmić 5,5, Bradarić 5,5 (od 46. Hamza 6), Jradi 7, Caktaš 6,5 (od 78. Jurić -), Jairo 7, Edouk 6 (od 57. Dolček).

OSIJEK

2(1)

Ivušić 5,5, Igor Silva 5, Škorić 6, Šutalo 5,5, Talys 6, Žaper 7, Pilj 6,5 (od 84. Špoljarić -), Lopa 6 (od 62. Bočkaj 6), Ndockyt 7, Marić 6,5, Mance 6 (od 76. Mbakogu -).
1:0
Jario je lijepo proigrao Caktaša koji se našao sam pred Ivušićem iskosa s lijeve strane i mirno ga prebacio
2:0
Igor Silva jednu je dugu loptu pokušao vratiti Ivušiću, umjesto toga dodao ju je Edouku, kojemu nije bilo teško pogoditi mrežu
2:1
Nešto duža je to bila akcija Osijeka na čijem je kraju lopta došla do Žapera, koji je s ruba kaznenog prostora lijepo naciljao desni kut
2:2
Ndockyt je gurnuo loptu Mariću koji je uputio neugodan udarac s 20-ak metara koji je odskočio pred Ljubićem i završio u desnom kutu
3:2
Jradi je petom uposlio Jaira koji je probio Ivušića, a Škorić je na liniji samo potvrdio pogodak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike