Novosti
KAMPANJA ZA PAMETNO KORIŠTENJE INTERNETOM

Roditelji moraju znati što im djeca rade na internetu, brojna tamo dožive nasilje
Objavljeno 11. studenog, 2019.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) upozorava na sve veći utjecaj interneta na život sve mlađe djece, te u tome kontekstu na sve izraženiju potrebu za edukacijom i djece i njihovih roditelja o pametnom i odgovornom ponašanju na internetu.


A u svrhu upravo toga tipa edukacije HAKOM je izradio i javnosti prezentirao video o zaštiti djece i mladih na internetu.


"Djeca, kao najranjiviji korisnici interneta, mogu biti izložena neprimjerenim sadržajima ili ponašanjima na internetu i zbog toga im je potrebna podrška odraslih, odnosno roditelja, bez obzira na to što djeca o temi sigurnosti i ponašanja na internetu često znaju više od samih roditelja. Na koji način ćete lakše zaštititi svoje dijete može se pogledati u najnovijem videouratku HAKOM-a, a glavna poruka je stvoriti odnos povjerenja u kojem se djeca odraslima uvijek mogu obratiti ako se zbog korištenja interneta osjećaju nelagodno, ustrašeno ili ugroženo", poručuju iz Agencije.


Iz HAKOM-a prezentiraju i dostupnost interneta djeci.


"Djeca se spajaju na internet s pomoću osobnog računala, pokretnog telefona i igraćih konzola kod kuće, u školi, kod prijatelja i u internet-kafićima. Koriste se internetom pri rješavanju domaćih zadaća, igraju razne igrice koje im omogućava internetska usluga, pišu blogove, šalju instant-poruke i elektroničku poštu. Internet djeci omogućava druženje, kreativnost i zabavu, ali pritom je bitno napomenuti njegovo usmjereno i pametno korištenje. Pametno korištenje internetom podrazumijeva donošenje pametnih odluka i izbjegavanje opasnih situacija. Treba prihvatiti nove moderne tehnologije i prednosti koje one donose za vaše dijete. Učite zajedno sa svojim djetetom i budite upoznati s načinom kojim se koristi internetom. Preporučljivo je porazgovarati s djetetom o internetu i utvrditi pravila njegova korištenja. Računala koja imaju pristup internetu uvijek treba držati na vidljivom mjestu. Djetetu treba omogućiti da samo razvije potreban oprez njegova korištenja. Interes roditelja i njihova uključenost u djetetove aktivnosti korištenja internetom najučinkovitiji su način zaštite", poručuju iz HAKOM-a te napominju kako postoje razna sredstva s pomoću kojih se može pročistiti internetski sadržaj kojim se dijete može koristiti, ali i da je važno kao roditelj zauzeti pravilan osobni pristup.


"Dogovorite pravila pristupa i korištenja interneta kroz zajedničko upoznavanje i korištenje interneta. Potaknite dijete na zaštitu osobnih podataka. Vaše dijete treba biti svjesno kada i komu može otkriti osobne podatke i to može biti od neprocjenjive važnosti. Razgovarajte sa svojim djetetom o rizicima ‘chata‘ i mogućim velikim opasnostima prilikom potencijalnih susreta s nepoznatim osobama koje je vaše dijete upoznalo na taj način. Prilikom takvih susreta uvijek bi trebala biti prisutna osoba kojoj vi vjerujete", poručuju iz HAKOM-a.
Kontroliranje sadržaja koji su djeci dostupni na internetu, ističe se, igra i veliku ulogu u prevenciji internetskog nasilja. Na taj problem nedavno je upozorila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. I.Solar
NEMOJTE IPAK BITI PRESTROGI
"Ne smijete biti prestrogi pri zabranama i ograničavanjima korištenja interneta. Ako ste prekritični i prestrogi pri zabranama i stvaranju granica korištenja internetom, može se dogoditi da se vaše dijete počne koristiti internetom u tajnosti i bez vaše kontrole. Bitno je da dijete zna kako ne može vjerovati svemu što pročita na internetu. Naiđete li na bilo kakav sadržaj koji vam se učini ilegalnim i neprimjerenim, molimo vas da ga prijavite na zastita-djece@hakom.hr", poručuju iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.
Helenca Pirnat Dragičević

dječja pravobraniteljica

SUSTAVNA PODUKA

"Sve su brojniji slučajevi takvih povreda prava djece i kaznenih djela na štetu djece. Nedavno se govorilo da je svako četvrto dijete bilo izloženo nekom obliku nasilja preko interneta, a danas se procjenjuje da to doživljava svako treće dijete! Stoga je važno osvijestiti roditelje o njihovim odgovornostima za oprezno i postupno uvođenje djeteta u korištenje digitalne tehnologije, pri čemu ono treba biti pod nadzorom roditelja ili učitelja, u skladu sa svojom dobi. Također, ističem da je država dužna osigurati svakom djetetu sustavnu poduku o sigurnom korištenju interneta i razvoj medijske pismenosti kroz sustav odgoja i obrazovanja", kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.