Regija
ŽUPNA CRKVA U PODRAVSKIM PODGAJCIMA

Obnovljena oltarna slika iz 1853. godine
Objavljeno 11. studenog, 2019.
Sliku na platnu naslikala je Anna Fiala, a posveta i potpis autorice pronađeni su tijekom restauracije na poleđini slike.
PODGAJCI PODRAVSKI

U župnoj crkvi sv. Martina u Podravskim Podgajcima danas, na svetkovinu sv. Martina, bit će posebno svečano.

Beogradski nadbiskup i metropolit, mons. Stanislav Hočevar, uz svećenike Donjomiholjačkog dekanata, blagoslovit će, prigodno uz Dan sv. Martina, restauriranu oltarnu sliku koja prikazuje sv. Martina, zaštitnika mjesta i župe. Riječ je o slici iz 1853. godine naslikanoj na platnu, a djelo je Anne Fiale. Kako svjedoči vlč. Siniša Paušić, župnike Župe sv. Martina u Podravskim Podgajcima, posveta i potpis autorice pronađeni su tijekom restauracije na poleđini slike.

- Za nas je to vrlo dragocjena slika jer je to jedini predmet štovanja našeg nebeskog zaštitnika sv. Martina. Stara je 166 godina i zbog svoje starosti bila je dotrajala i zrela za temeljitu obnovu. Restauracija je trajala nešto više od godinu dana – kazao je vlč. Siniša Paušić.

Orginalna veličina
Dodao je kako je oltarna slika bila u jako lošem stanju te je izveden restauratorski zahvat na slici i ukrasnom okviru. Slika je bila nagrižena vlagom, na njoj je bilo prljavštine, neki se dijelovi nisu mogi pročitati i tek sada nakon restauracije, njezin kolorit je zabljesnuo u punom sjaju.

- Već su komadići boje otpadali s platna. Budući da je zbog starosti, ali i oštećenosti bila u dosta lošem stanju, obnova oltarne slike bila je potrebna kako bi je sačuvali od daljnjeg propadanja i za nove generacije. Kada govorimo o ovoj oltarnoj slici postoji još jedna sretna okolnost. Naime, ranih pedesetih godina prošlog stoljeća slika je tada, već sto godina nakon postavljanja pala tijekom noći. Našli su se neki mudri ljudi koji nisu odrezali platno, nego su ga samo presavinuli i za uništeni dio okvira smanjili sliku. Tijekom restauracije dorađen je okvir slike tako da je slika sada ponovno u originalnoj veličini - istaknuo je vlč. Siniša Paušić.

Dar vjernika
Iz njegova se opisa saznaje da je prije restauracije slika bila dimenzija 192 puta 148 centimetara, a nakon vraćanja u izvornu veličinu 230 puta 148 centimetara. Okvir je profiliran, krediran i pozlaćen te također, nakon obnove, povećan kao i podokvir za oko 30 centimetara. Na gornjem dijelu platna prikazani su anđeli. Lijevi anđeo u rukama drži biskupske atribute. Sveti Martin prikazan je na konju sa siromahom kojemu daje svoj plašt.

Podgajački župnik, vlč. Siniša Paušić izražava zadovoljstvo novim sjajem slike koja je restaurirana prikupljenim darom vjernika koji su. kako naglašava svjedočili svoju svijest o nužnosti čuvanja duhovnog i kulturnog blaga za buduće generacije. Župna crkva sv. Martina u Podravskim Podgajcima novim izgledom slike dobila je novi sjaj i u njoj vjernici mogu i dalje sabrano i pobožno moliti te sudjelovati u liturgijskim slavljima.

Ova crkva sagrađena je 1795. godine, a obnavljana je i opremljena više puta. Prije toga u kanonskoj vizitaciji spominje se da je postojala drvena crkva.

Snježana Fridl
Velika obnova 1995. godine
Godine 1995., kada je crkva slavila 200 godina postojanja, završena je velika obnova ove sakralne građevine. Vrijedan jubilej župna crkva je dočekala obnovljena izvana i iznutra, a najvećom zaslugom tadašnjeg župnika Ilije Aračića. Postavljena je nova drvena konstrukcija tornja koji je pokriven bakrenim limom, a na krov su postavljene nove letve i novi biber-crijep. U crkvi su postavljene nove klupe, obnovljeni su svi kipovi i drvenarija. Kraj velike obnove župne crkve označilo je postavljanje novih ulaznih hrastovih vrata 1998. godine.
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike