Sport
STANKO BUBALO, BIVŠI NAPADAČ OSIJEKA I HAJDUKA

Svejedno mi je tko će
sutra pobijediti, volio bih da
zabije moj Hercegovac Marić
Objavljeno 9. studenog, 2019.

Zabijao je Hajduku u dresu Osijeka, ali i Osijeku u dresu Hajduka. Kada je u ljeto 1998., odmah nakon završetka Svjetskog prvenstva u Francuskoj, Stanko Bubalo stigao u Osijek, njegov dolazak najavljen je riječima: "Stiže Ronaldo iz Turčinovića". U mjestu pet kilometara nedaleko od Širokog Brijega i danas živi ova istinska "nogometna ikona", osoba koja danas radi kao trener u Omladinskog školi Širokog Brijega odakle je i pristupio bijelo-plavima prije 21 godinu.

- U Turčinovićima sam rođen, a tu ću vjerojatno i umrijeti. Živim tamo zajedno sa suprugom i kćerkom. Pomoćni sam trener kadeta Širokog. Jedno vrijeme nakon karijere bio sam izvan nogometa, ali opet sam ga se poželio. U ovome klubu su dobri i korektni ljudi, i zašto ne bih pokazao mladima ono što znam.

Poziv iz Osijeka Bubala su natjerale na evociranje uspomena. U gradu na Dravi proveo je dvije godine.

- Prvo me pozvao pokojni Spajić iz Hrvatskog dragovoljca. Rekao mi je: Rođo, ti dolaziš kod nas. Međutim, stigao je i poziv iz Osijeka od tadašnjeg predsjednika Novalića, Bog da mu dušu prosti. Bio je prema meni iznimno korektan. I uopće nisam pogriješio. Bile su to dvije prekrasne godine. Igrali smo Europu, bili u vrhu, imali odličnu momčad. Perković, Bjelica, Beljan, Ergović, Turković, pa Vuica, u čiji smo kafić College tada zalazili. Radićeva je ulica tada bila popularna, a ja sam tada stanovao blizu, na Zrinjevcu. Bili smo
stvarno odlična klapa.

Iz Osijeka je otišao u Hajduk 2000. godine. Upravo prije negoli je Osijek zamalo dohvatio proljeće u Europi.

- Bjelica mi je znao kasnije reći da sam ja još tada ostao, bio bi Osijek i prvak. Nisam bio s Osijekom prvak, ali sam bio te godine prvak Hrvatske s Hajdukom, premda je Osijek ipak postao
jesenski prvak.

Prisjetio se golova koje je zabijao Hajduku u dresu Osijeka, i Osijeku u dresu Hajduka.

- Hajduku sam zabio na Poljudu, vodili smo 3:1, i na kraju izgubili 5:4. Direktor Španjić tada je utrčavao u teren, zafrkavali smo ga da nam je on centrirao. Zanimljivo, Osijeku sam zabio upravo moje prve godine u Hajduku u Gradskom vrtu kada je Balatinac u zadnjoj minuti zabio za pobjedu Osijeka. Jednom sam bio i strijelac za Hajduk kada smo zbog kazne dočekali Osijek u
Zadru.

Prati li danas HNL i svoja dva
bivša kluba?

- Kako da ne. Arena je non-stop upaljena. Drago mi je što su obje momčadi u vrhu. Pričao sam nedavno s trenerima iz Osijeka, kažu da je sve odlično posloženo. Prema mome mišljenju, najveći je problem u Hajduku, a u Osijeku je manji, a riječ je o nedostatak kontinuiteta i vjere u trenera. Neki dan su me zvali novinari i pitali treba li Burić otići. Ma što ćeš ga dirati, čovjek nije ni pripreme prošao. I Kulešević u Osijeku zaslužuje maksimalnu podršku. Poznajem ga jako dobro. Tko će bolje voditi momčad ako ne domaći čovjek koji najbolje poznaje igrače.

U nedjelju će njegove emocije biti podijeljene?

- Bilo mi je lijepo i u Osijeku i u Hajduku, i tkogod pobijedi ja ću biti zadovoljan. Meni je svejedno. Malo je veći pritisak na Hajduku, baš zbog tih priča oko promjene trenera. Ja vjerujem u dobar nogomet, mnogo golova i lijep ambijent. Bar 20 tisuća
ljudi.

Imao je ipak jednu želju kada je ishod poljudskog susreta u
pitanju.

- U Osijeku se jako dobro snašao naš Mirko Marić koji je ponikao u Omladinskoj školi Širokog Brijega. Vodeći je strijelac i jako je dobar igrač. Eto, ako mi je svejedno tko će pobijediti, onda bih volio da Marić bar zabije - zaključio je Stanko Bubalo.
K.Lacković
DVAPUT IGRAO S BJELICOM
Nogometna karijera Bubala je dvaput spojila s Nenadom Bjelicom, današnjim trenerom Dinama. Prvi put, naravno, u Osijeku. Drugi put već u smiraju obje karijere kada su zajedno igrali za austrijski FC Kärnten.

- Bio sam tamo šest sezona, on je stigao zadnje dvije sezone prije negoli ću otići. Upoznao sam mu tada u Klagenfurtu i obitelj, družili smo se.

Iznenađuje li Vas Bjeličin uspjeh u ulozi trenera?

- On je iznimno karakterna osoba. I kada se taj karakter posloži s odličnim igračima koje ima u Dinamu, onda dobijete ovakav rezultat. Doista mi je drago zbog Bjelice.
ZABIO WEST HAMU
Prisjetio se Bubalo nekih od pogodaka koje je zabio u dresu Osijeka. Neki od njih stvarno su bili nezaboravni. Bio je strijelac u utakmici koja i danas izaziva brojne kontroverze.

- Bio sam strijelac u onoj čuvenoj utakmici na Kantridi između Rijeke i Osijeka. Rijeci je trebala pobjeda da bude prvak, a ja sam zabio za vodstvo Osijeka. Poslije su oni zabili iz penala, a na kraju se dogodio i onaj sporni trenutak. Je li bilo zaleđe? Danas bi VAR sigurno pripomogao. I kod te situacije, ali i njihovog penala o kojem se manje priča.

Drugi pogodak koji pamti postignut je u europskom natjecanju.

- Zabio sam za Osijek protiv West Hama u Gradskom vrtu. Igrali su tada za njih Lampard, Rio Ferdinand, Di Canio, Štimac... Znate s kime sam se zamijenio za dres? S Riom Ferdinandom. I danas ga čuvam - otkrio je Bubalo.

Bilo bi zanimljivo čuti čuva li Rio Ferdinand dres Stanka Bubala?!
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

2

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku