Regija
OPĆINA ČEMINAC

Mještani: "Zaustavite samovolju općinskog načelnika Pinjuha"
Objavljeno 9. studenog, 2019.
Otvoreno pismo mještana općine Čeminac poslano na adrese nekoliko ministarstava, Uskoka i Hrvatske poljoprivredne komore
ČEMINAC - Jedanaest stanovnika općine Čeminac poslalo je otvoreno pismo na adrese ministarstava poljoprivrde, rada i mirovinskog sustava, uprave, gospodarstva, MUP-a (...), Hrvatske poljoprivredne komore i Uskoka, a u njemu traže pomoć u zaustavljanju samovolje općinskog načelnika Zlatka Pinjuha.
Podsjećaju kako je Visoki upravni sud RH u lipnju 2019. ukinuo odluku Općinskog vijeća Općine Čeminac o korištenju nerazvrstanih cesta na području Općine, kojom je načelniku Pinjuhu bilo omogućeno da od poljoprivrednika i gospodarstvenika, stanovnika općine, pa čak i onih koji na područje općine dođu svojim kamionima, traktorima i drugim većim vozilima, naplati paušalnu ili jednokratnu naknadu, odnosno kaznu.

Odmazda

Nekoliko dana nakon te sudske odluke, nastavljaju, pokrenuta je Uskokova akcija zbog sumnje da je Pinjuh počinio niz kaznenih djela na štetu Općine Čeminac.


- Samo nekoliko dana nakon saslušanja počela je Pinjuhova odmazda nad poljoprivrednicima i stanovnicima općine Čeminac. Odmah je povećao ionako preveliku komunalnu naknadu te izmijenio ukinutu odluku o nerazvrstanim cestama davši si još veće ovlasti - pišu mještani, dodajući kako je postavio 40 znakova zabrane prometa za vozila teža od 7,5 tona, onemogućivši tako pristup njivama bez počinjenja prekršaja. Tvrde kako, zbog straha od kazni, velik dio poljoprivrednih površina tijekom jesenske sjetve nije zasijan. Slažu se da je Pinjuh našao "rupe u zakonima" kako bi proveo svoju samovolju, ali su stava da je time narušio Ustavom zajamčena prava koja se odnose na poduzetničku i tržišnu slobodu…


- No ovim suludim odlukama nisu oštećeni samo poljoprivrednici. Iz općine se, naime, više legalno ne može izvoziti otpad, niti se mogu prazniti jame s fekalijama. U neke ulice ne mogu se dovesti drva ni građevni materijal, a ne može se ni pristupiti farmama, kako u vlasništvu Belja plus tako i u vlasništvu OPG-ova - naglašavaju.
Trošak Općini

Nastavljaju kako je Pinjuh istovremeno iskoristio situaciju što nije zatvoren, pa je na Općinskom vijeću preko njemu lojalnih općinskih vijećnika izglasao da sve odvjetničke troškove u kaznenom postupku koji se vodi protiv njega, a zbog kaznenih djela počinjenih na štetu Općine Čeminac snosi upravo - Općina Čeminac. Podsjetili su i na 10.000 kuna vrijednu novčanu nagradu za načelnikova sina Ivana Pinjuha, koju je dobio zbog toga što je diplomirao na Fakultetu sestrinstva, dakako sukladno s odlukom Općinskog vijeća. I to bez obzira na činjenicu što je cijelo vrijeme izvanrednog studija primao i stipendiju od 1000 kuna mjesečno.


- Zbog svega navedenoga molimo sva gore navedena ministarstva i institucije RH da zaustave ovakav način terora načelnika općine nad stanovništvom općine, kao i da zaustave bezobzirno pustošenje općinskog proračuna za privatne potrebe načelnika Pinjuha - stoji na kraju pisma.


Jedan od potpisnika pisma, Matko Perković, ističe kako su i nadalje, ako institucije ne počnu raditi, spremni na blokadu prometnica koje vode prema Mađarskoj.
Također, dodaje kako je Ministarstvo uprave zatražilo očitovanje (i potrebnu dokumentaciju) od Općine Čeminac zbog sazivanja sjednice Općinskog vijeća SMS porukama, poslanima tek nešto više od sata vremena prije njezina početka, kao i očitovanje na navode da je donesena odluka o podmirenju sudskih i odvjetničkih troškova u postupcima koji se vode protiv načelnika, odnosno dostavu predmetne odluke ako je donesena.


Ivica Getto
Zlatko Pinjuh: "Sve je po zakonu"
Kako je načelnik općine Zlatko Pinjuh istaknuo nakon nedavnog prosvjednog skupa dijela poljoprivrednika i gospodarstvenika s područja čeminačke općine, sve odluke glede korištenja nerazvrstanih prometnica su u skladu sa zakonima. Dodao je kako svi oni koji podnesu zahtjev za korištenje prometnica njima mogu bez problema prometovati plaćanjem zakonom propisane naknade, koja nije visoka. Naglasio je kako takve odluke već postoje u nekim jedinicama lokalne samouprave. Ustvrdio je da ga već godinama ista skupina ljudi, politički instruirana, pokušava svrgnuti s vlasti, što joj, poručuje, neće uspjeti.
Blokada cesta?
Ako institucije ne počnu raditi, i nadalje smo spremni na blokadu prometnica koje vode prema Mađarskoj, ističe HDSSB-ov općinski vijećnik, Matko Perković, jedan od potpisnika pisma koje su poslali mještani. Naglašava kako samovolji načelnika netko mora stati na kraj.
potpisnici
pismo je

potpisalo

11 mještana
Možda ste propustili...

ZAŠTO JE PČELA VAŽNIJA OD ČOVJEKA

U petak u muzeju izložba o pčelama

KULTNO OKUPLJALIŠTE VINKOVČANA

Na mjestu nekadašnjeg Malog kina trg sjećanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana