Novosti
KONVENCIJA UN-A O PRAVIMA DJETETA

Svima osigurati sigurno djetinjstvo
Objavljeno 9. studenog, 2019.
U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež te Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, održana je konferencija u povodu 30. obljetnice usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta. Konvencija je obvezujući akt kojim se štite prava djece.


Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji je izjavila da u Hrvatskoj možemo biti zadovoljni standardima ostvarivanja prava djece, no ukazala je na potrebu prevencije nasilja te olakšavanja postupka udomljavanja djece. "U Hrvatskoj u biološkim obiteljima ima mnogo zanemarene djece, dok bi neki parovi dali život kada bi mogli udomiti", istaknula je i dodala da mladima trebali osigurati sigurno djetinjstvo. Predsjednica je izjavila kako se društvo mora više angažirati u problemima vršnjačkog nasilja, istaknuvši da je nasilje nad maloljetnicima i među njima tema kojoj se treba više posvetiti na međuresornoj razini. Apelirala je i kako sustavna prevencija treba biti prioritet, a ne "gašenje požara kada se zapali vatra medijskog ukazivanja na propuste i primjere loše prakse".
Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković istaknula je kako se društvo mora brinuti za djecu i obitelj, posebice za one koji su u riziku. "Izostanak učinkovite i pravovremene reakcije djetetu donosi štetu, što predstavlja zanemarivanje dječjih potreba od institucija i društva u cjelini", kazala je Bedeković. Napomenula je da je Hrvatska kao potpisnica Konvencije od 1991. godine među zemljama koje su preuzele obvezu osiguravanja i zaštite ljudskih prava i sloboda. Istaknula je da se u proteklih 30 godina može zamijetiti značajan napredak u području zaštite prava djeteta, što je vidljivo u promociji prava i interesa djece u društvu, ali i kroz provedbu zakonodavnog okvira i strateških dokumenata. H