Regija
VELIKA ULAGANJA

Ugovoreno 2,8 mlrd. kuna
Objavljeno 9. studenog, 2019.
Grad izdvaja 57 milijuna kuna za gradnju važnih infrastrukturnih objekata
VINKOVCI

Za program građenja komunalne infrastruktur na području grada Vinkovaca za 2020., o kojemu je raspravljalo i u konačnici ga i usvojilo Gradsko vijeće na svojoj posljednjoj sjednici, iz gradskog proračuna i drugih izvora, poput kohezijskih fondova EU-a, državnog i gradskog proračuna, komunalnog doprinosa i naknade, potrebno je izdvojiti ukupno 57 milijuna kuna.

Program određuje građevine komunalne infrastrukture koje će se graditi radi uređenja neuređenih dijelova građevinskog područja i koje će se graditi u uređenim dijelovima na području grada Vinkovaca, a riječ je o nerazvrstanim cestama, sportskim terenima, javnoj rasvjeti i groblju. Za izgradnju nerazvrstanih cesta planiran je najveći iznos, gotovo 52 milijuna kuna, od čega se 49,4 milijuna odnosi na izgradnju nadvožnjaka Duga ulica – Borinačka ulica i pristupnih cesta, koje se najvećim dijelom grade novcem iz kohezijskih EU fondova, ali i iz državnog i gradskog proračuna te drugih izvora. Izdvojen je i iznos od 2,5 milijuna kuna za izgradnju nerazvrstane ceste u prigradskom naselju Mirkovci za potrebe uređenja novog naselja. Za izgradnju sportskih terena na području Mjesnog odbora Radićev blok planirano je milijun kuna jer su prema važećem Zakonu o komunalnom gospodarstvu i sportski tereni dio komunalne infrastrukture.

Za izgradnju javne rasvjete u 15-ak vinkovačkih ulica, planirano je gotovo 3,9 milijuna kuna, a izvori financiranja su komunalni doprinos i naknada, šumski doprinos, naknada od koncesija i gradski proračun.

Prema najnovijim dostupnim ažuriranim podatcima, ukupan iznos ugovorenih nepovratnih sredstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji od listopada 2016. do rujna 2019. nešto je viši od 2,8 milijardi kuna. Gleda li se odnos ugovorenih EU sredstava po stanovniku u 2017. i 2018., županija je s 14.884 kuna po stanovniku na visokom trećem mjestu među hrvatskim županijama. Među velikim infrastrukturnim projektima koji su ugovoreni i u određenom su stupnju realizacije, a uglavnom sufinancirani EU novcem, u Županiji izdvajaju nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci – Vukovar, izgradnju poduzetničkog inkubatora u Vinkovcima, poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna, izgradnju i opremanje Bioekološko-edukacijskog centra Virovi u Otoku, Agrotehnološkog centra u Cerni te Drvno-tehnološkog centra u Gradištu, energetsku obnovu šest škola te brojnih vrtića i zdravstveno-socijalnih ustanova. Također se grade reciklažna dvorišta u gradovima i općinama i provode projekti Zaželi - zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju.

Velika pomoć za sve slavonske županije, pa tako i za najistočniju, jest projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kojim je za pet projekata osigurano 18,75 milijardi, a od listopada 2016. do kraja 2018. iz tog je projekta povučeno više od 8,7 milijardi kuna ili više od 46 posto te krajem kolovoza više od 56 posto ugovorenih sredstava, što svjedoči o uspješnosti
projekta.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike