TvObzor
MICHAEL KIWANUKA: KIWANUKA (POLYDOR)

Stvaranje soul velikana
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Treći album britanskog glazbenika Michaela Kiwanuke dokazuje kako imamo posla s budućom legendom soula

Od samog uvoda, tih prvih nekoliko sekundi "You Ain‘t the Problem", i bubnja koji nagovještava kako se Kiwanuka odlučio pozabaviti svojim ugandskim korijenima, jasno je kako se nalazimo na potpuno drugačijem teritoriju u odnosu na prošli "Love & Hate" album. A onda pročitam kako mu je album producirao Danger Mouse i sve sjedne na svoje mjesto, jer taj ritam i ti ženski vokali u pozadini toliko su specifični za produkciju Briana Josepha Burtona, koji se mogu čuti na svakom albumu na kojemu je upleo svoje prste. Od Gnarls Barkleya, preko Broken Bellsa, sve do albuma poput "Rome", na kojemu je surađivao s Danijelom Luppijem, ili ovogodišnje ljepote zvane "Lux Prima", na kojemu se družio s Karen O iz Yeah Yeah Yeahsa. Soul klasici u novom modernom ruku premazani nostalgijom.

No, to je samo komadić kolača zvanog “Kiwanuka” na kojemu je ovaj britanski glazbenik kroči putevima kojim su prije njega išli Bill Withers, Marvin Gaye, Bob Marley, Terry Callier, Curtis Mayfield, Jimi Hendrix, Solomun Burke, pa čak i Terence Trent D’Arby, kada su u pitanju tamnoputi glazbenici. Međutim, Kiwanuka je mudar glazbenik, pa svoje uzore pronalazi i u Rolling Stonesima, Primal Screamu, Burtu Bacharachu, ili pak Johnu Lennonu, pa njegove miks ideje zvuče primamljivo svakom slušatelju. Preciznije, svakome tko pronađe vremena da se u potpunosti posveti njegovim lijepim baladama prepunim anksioznosti, mudrosti i preispitivanja samog sebe, kao umjetnika i u konačnici čovjeka. Moji osobni favoriti trenutačno su “Piano Joint (This Kind of Love)”, “Hero”, i odjavna “Light”, koju bih mogao slušati cijeli dan, kao uostalom i “Cold Little Heart”, koja je zahvaljujući seriji “Male laži” postala globalni hit te otvorila Kiwanuki baš sva moguća vrata. Iako, iskreno, nije to trebao jer već tri albuma dokazuje i pokazuje kako imamo prilike svjedočiti rađanju jedne istinske legende soula.

Nikola Kučar
michaelkiwanuka.com
Michael Samuel Kiwanuka rođen je 3. svibnja 1987. godine, u Londonu, a nakon završetka studiranja na Univerzitetu Westminster, surađivao je s glazbenicima poput Chipmunka i Bashya, kojima je svirao na albumima. Svoje prve EP-je objavio je za Communion Records tijekom 2011. godine, da bi godinu kasnije potpisao za Polydor koji mu izdaje prvi album “Home Again”.
Možda ste propustili...

JOLE KAO GOST PANELIST U ‘’TKO TO TAMO PJEVA?’’

Atmosfera me potpuno obuzela, stvarno sam uživao

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

NA HBO MAX STREAMING PLATFORMI I HBO KANALU

Premijera miniserije “Simpatizer”

Najčitanije iz rubrike