Osijek
U SRIJEDU NAVEČER NA UGLU SRIJEMSKE I BAKARSKE ULICE

Palio granje pa zadimio okolne ulice
Objavljeno 8. studenog, 2019.
U večernjim satima u srijedu na uglu Srijemske i Bakarske ulice ne zna se je li više gorjelo ili se više dimilo, a neugodan smrad ispunio je i te i okolne ulice. Uzrok svemu je stanar koji živi na uglu dviju ulica i koji je, kažu očevidci, palio lišće u dvorištu, okruženom gustom živicom.

- Prolazila sam automobilom i vidjela vatru i gust dim. Stala sam, jer nisam znala ima li nekoga u dvorištu, pa sam pozvala vatrogasce. Tražili su od mene da provjerim ima li koga u dvorištu. Kroz nevelik prostor između živice vidjela sam starijeg čovjeka kako pali lišće, granje i tko zna što još, jer je u cijeloj ulici neviđeno smrdjelo – ispričala je stanarka iz Opatijske ulice, koja je prizor snimila mobitelom i koji je ostale vozače natjerao na neočekivano kočenje. Naime, od gustoga dima cesta nije bila vidljiva i valjalo je prikočiti da još ne bi došlo do kakvoga sudara, a cijelo to vrijeme, kako doznajemo, vatra nije stala. Potvrdila je to i stanarka koja živi nekoliko kuća dalje i koja kaže da joj je ta situacija poznata godinama.

- Znam da ta obitelj svake godine sječe neke grane i pali valjda sve što ima. Jučer (srijeda, nap. a.) nije se moglo disati, ali ni išta vidjeti od gustoga dima i lako je mogao netko stradati. Mi smo se sklonili u kuće, a, koliko mi je poznato, prije je čak bila i policija. Jučer je nisam vidjela – ispričala je vremešna susjeda, dodavši da su uzalud okolni stanari pokušavali uvjeriti obitelj da to što radi nije ispravno. Pokazalo se to i u srijedu kad je, oko 19 sati, ne samo Bakarsku i Srijemsku obavio gust dim, što je potpuno protuzakonito. Neslužbeno doznajemo da na ovu dojavu vatrogasci nisu izišli jer cijeli događaj nije bio bez nadzora.

- Vatrogasci su mi rekli da mogu pozvati policiju, no žurila sam i nisam to učinila. Sreća je što požar nije zahvatio živicu ili, ne daj Bože, čovjeka unutar te živice. Pa dovoljna je samo mala neopreznost da sve izmakne kontroli. Također, onaj tko namjerava paliti granje mora o tome obavijestiti vatrogasce, a oni za to nisu znali - priča stanarka
Opatijske. M. Mihelić
Moguće pozvati komunalca ili policiju
Prema Odluci o komunalnom redu grada Osijeka, u članku 88 stoji kako je, između ostalog, strogo zabranjeno paljenje otpada i lišća. U istoj odluci. u čl. 135 stoji da je paljenje otpada i lišća i novčano kažnjivo. Za takav prekršaj, ako zatekne osobu u prekršaju, komunalni redar izdaje prekršajni nalog, odnosno ako o događaju izvijesti policija. Na temelju policijskog izvješća izdat će se prekršajni nalog.

Neslužbeno doznajemo i da takvi prekršaji nisu rijetkost te da ih komunalni redari zamjećuju obično navečer, kao što je bilo i sada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike