Osijek
EKO TRG - MARTINJE UZ VINO IZ KARANCA

Sestre Szabo očuvale tradiciju
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Nekoliko dana prije Martinja valjalo je krstiti mlado vino. Učinili su to na jučerašnjem Eko trgu članovi Vesele grupe, na čelu sa Silvestarom Vrčekom i to, kako drukčije nego uz vinsku "podlogu". Naime, svoju su tradiciju vinogradarstva dugu gotovo 400 godina predstavile sestre Anasztazia i Andrea koje su obiteljski način života prihvatile još tijekom osnovnoškolskih dana.

- Baranja je prekrasan kraj i tradicija vinogradarstva treba ostati na mladima. Tako sam ja završila vinogradarstvo i vinarstvo na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, a sestra je studirala marketing na Ekonomskom fakultetu. Prvi put smo ovdje, a inače u Karancu, mjestu koje je na glasu kao etnoselo, uspijemo i lokalno prodati svoje proizvode. Štoviše, surađujemo i s nekim hotelima na Jadranu i posjećujemo razne manifestacije – pojasnila je Anasztazia Balint Szabo, dodajući da u Baranji vinogradari nisu konkurencija jedni drugima. Vinogorje, kaže, može se izdići i ako je na jednome mjestu mnogo vinara. Znalački ocjenjuje kako se rado potiču mladi na bavljenje proizvodnjom vina, i svi su vinari, dodaje, poradili na kvaliteti, a to baranjska vina svrstava u sam vrh.

Njihova vina graševinu, rose i cabernet suvignon tako su jučer mogli kušati posjetitelji Eko trga i to ne samo u tekućem stanju, nego i u keksima koje je priredila organizatorica Eko trga Ljiljana Olujić. I to nije sve, jer je uslijedio i veganski vinski paprikaš sa šampinjonima. Uz krštenje mladog vina, odnosno mošta, ali i pjesmu Vesele grupe, odrađen je tako tradicijski običaj nakon završetka berbe, odnosno vinogradarske godine. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike