Osijek
27. KONFERENCIJA HRVATSKIH PSIHOLOGA

Fokus psihologa na
posljedicama opće digitalizacije
Objavljeno 7. studenog, 2019.

U Osijeku je u srijedu, 6. studenoga, započela 27. godišnja konferencija hrvatskih psihologa - Osijek 2019., u organizaciji Društva psihologa Hrvatske i suorganizaciji domaćina Društva psihologa Osijek te Društva psihologa Virovitičko-podravske županije, Hrvatske psihološke komore i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ovakvi susreti tradicionalno su mjesto razmjene recentnih znanja psihologa i srodnih struka, a središnja je tema ovogodišnje konferencije "Psihologija i digitalni svijet". Riječ je o sveopćoj digitalizaciji koja već duže vrijeme zaokuplja interes psihologijske struke, a koja, osim pozitivnih, ima i negativne aspekte, stoga će brojna stručna predavanja i okrugli stolovi biti usmjereni k toj problematici.

- Biti će mnogo govora o tome kako se prvenstveno djeca i adolescentni nose s time, s kojim se izazovima susreću, i oni, ali i mi kao struka. Govorit ćemo o uobičajenim stvarima, kao što su cyberbullying (nasilje na internetu), predatori, pornografija, gubitak identiteta, ovisnost o igricama na internetu i Facebooku te posljedicama toga - rekla nam je uoči otvaranja konferencije - izv. prof. dr. sc. Tena Velki, prodekanica za znanost na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti i dopredsjednica Društva psihologa Osijek.

Povezivanje stvarnog i virtualnog svijeta kod djece je postalo sastavnim dijelom njihova života. Istraživanja pokazuju da današnji korisnici internet počinju koristiti u dobi od dvije do tri godine, što sa sobom nosi i negativne posljedice.

- Posljedica su određeni psihofizički i zdravstveni problemi, od toga da je mnogo manje djece fizički aktivno, veći broj njih ima problema s kralježnicom, spuštenim stopalima, vidom... Osim toga, djeca svakodnevno ulaze u razne situacije koje ne percipiraju kao opasne. Koliko god imaju znanja i razvijene vještine korištenja interneta, mobilnih uređaja i slično, još uvijek je zaštitni faktor nedovoljno visok da oni ne bi ulazili u rizična ponašanja, kao što je otkrivanje svog identiteta, lozinki i slično - dodaje Velki.

Dodajmo da se u okviru ove konferencije prvi put održao Studentski dan, uz sudjelovanje 50-ak studenata psihologije iz cijele Hrvatske.

- Ovo je prvi put da su studenti u ovako velikom broju došli na konferenciju. Želja nam je bila što više ih povezati s praksom, pa smo tako poslušali izlaganja stručnjaka koji su sudjelovali na godišnjoj konferenciji psihologa, a koji su nam govorili općenito o praksi, što činiti nakon diplome kako bi započeli rad u struci i slično - rekao nam je Mateo Štrbić, koordinator Studentskog dana.
I. Alilović
Josip Lopižić

predsjednik Hrvatskog društva psihologa:

OSIJEK JE CENTAR IZVRSNOSTI

“Ovo je već treće okupljanje hrvatskih psihologa u Osijeku. Zašto Osijek? Zato što je Osijek centar izvrsnosti glede razvoja digitalnih tehnologija i zato što ima izvrsnu ekipu u Društvu psihologa Osijek, kojoj zahvaljujem na dobro odrađenom poslu. Zašto digitalni svijet? Zato što je to vrlo aktualno, i u Hrvatskoj, tako i svijetu. Kako se čovjek sa svojim zadanim performansama suočava s izazovima digitalnog svijeta? Na ovoj će se konferenciji razmatrati sva širina ove problematike, koja se javlja u svakodnevnim životima svakog građanina Hrvatske, od djeteta, gdje imamo posebno zahtjevne situacije, gdje ne znamo do čega će dovesti ova silna upotreba digitalnih tehnologija, koja se širi eksponencijalnom brzinom, do odraslih osoba, koje su također suočene s ovom problematikom. Prema tome, jedno vrlo široko i važno područje gdje mi psiholozi imamo što reći.”
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVRATAK TRADICIJE U NEDJELJU

Na osječkoj Autopiji opet je kao nekada

2

KOPAČKI RIT, PRAVO MJESTO ZA OPORAVAK OD IZOLACIJE

Povratak prirodi čamcem kroz zelenu oazu nadomak gradu

3

UKIDANJE SUBVENCIJA ZRAČNOJ LUCI:

Grad Osijek: Nemamo osnove za subvencioniranje