Novosti
KONGRES POD NEOPRAVDANIM KRITIKAMA

Hoće li Vučić doći u Zagreb i što će govoriti je - nevažno
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Tvrdnje da će Srbija poslati Dačića ili Vulina su nevjerojatne jer nisu članovi SNS-a ni EPP-a

Premda se stalnim plasiranjem neistina nastoji smanjiti važnost kongresa Europske pučke stranke u Zagrebu, dolazak više od dvije tisuće delegata iz cijele Europe na izborni kongres pučana u zagrebačku Arenu 20. i 21. studenoga prvorazredni je politički događaj i velik uspjeh kako vladajućeg HDZ-a tako i hrvatske Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.



Vučić neće doći

U korist te ocjene svakako je činjenica da će se među gostima naći šefovi europskih država i vlada te najviši dužnosnici Europske unije, među kojima su i njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te još aktualno vodstvo Europske unije - Donald Tusk i Jean-Claude Juncker. Priliku za političku afirmaciju naše zemlje, gdje će delegati iz više od 40 zemalja u kojima EPP ima članice birati novo vodstvo, uz domaćinstvo HDZ-a, odnosno predsjednika vladajuće stranke i Vlade, teško da ponovo možemo očekivati u skorijoj budućnosti. Dodamo li tomu da će kongres pratiti više od 500 akreditiranih novinara iz cijele Europe, a za sve goste rezervirano je čak 12 zagrebačkih hotela, besmisleno je i ispod svake razine takvo što nazvati dernekom, kao što je to učinio predsjednik SDP-a Davor Bernardić.


Iz HDZ-a je u četvrtak ponovo demantirana vijest da je Aleksandar Vučić predviđen kao govornik na sjednici Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a 19. studenoga, koja će se održati u prostoru Hrvatskog sabora. Premijer Plenković novinarima je rekao kako Vučić ima pravo doći na kongres, jer ga je pozvao predsjednik EPP-a Joseph Daul. "Nije dobro iznositi laži u eter, koje onda drugi prenose. To je jako važno za kulturu slobode medija i profesionalno izvještavanje, ne treba lagati", rekao je Plenković. Premijer vjeruje da neće biti drame oko Vučićeva dolaska te kaže kako se sa srbijanskim predsjednikom često viđa na međunarodnim sastancima. "On je sa svojom strankom pridruženi član EPP-a, ako želi doći, doći će", rekao je i naglasio kako je kongres EPP-a najveći skup bilo koje europske političke obitelji dosad održan u Hrvatskoj. "U Saboru je sastanak niži od kongresa, to je pripremno tijelo. Ovdje će se održati politička skupština, tijelo koje se sastaje svakih mjesec do mjesec i pol dana", kaže Plenković. Sam kongres EPP-a održat će se u Areni Zagreb, koja može primiti pozvanih 2000 ljudi. "Mnogi su potvrdili dolazak, koliko je meni poznato, gospodin Vučić još nije", rekao je Plenković.


Politički analitičar Davor Gjenero smatra da je Vučićev dolazak na kongres EPP-a upitan.


"Čini mi se da Vučić uživa u tome da se u Hrvatskoj stvorila ovakva slika o njemu. Prema Vučiću se treba odnositi upravo onako kako se premijer Plenković odnosi - s jednom uzvišenom ignorancijom. Njega treba jednostavno prezrivo ignorirati jer on, ako i dolazi, ne dolazi kao ravnopravni član EPP-a, nego kao promatrač. Dakle, on nema ni pravo glasa, a govoriti može upravo onoliko koliko mu se da govoriti. Potpuno je irelevantno što će on reći na kongresu u Zagrebu", tvrdi Gjenero i dodaje kako ipak vjeruje da će mu iskrsnuti neka važnija obveza te da neće doći.


Da je taj scenarij sve izgledniji, jer bi Vučić mogao ostati neprimijećen i izoliran na margini skupa, vjeruje sve više analitičara, a takve poruke pristižu i iz istočnog susjedstva. Za očekivati je zato da će Srpsku naprednu stranku kao pridruženu članicu EPP-a najvjerojatnije predstavljati ministrica za europske integracije ili neki nižerangirani stranački činovnik. A kako stvari sada stoje, Srpska napredna stranka blizu je punopravnog članstva u EPP-u upravo toliko koliko je Srbija blizu punopravnog članstva u EU-u. Neki optimističniji analitičari to procjenjuju na 10, neki na 20 godina, a većina se ne želi ni baviti procjenama kada bi se to članstvo moglo dogoditi.


Gjenero je uvjeren da je, po politici koju Srbija vodi i po tome što je na rubu američkih sankcija zbog sluganskog odnosa prema Rusiji, jasno da za Vučićeva političkog života njegova stranka neće postati punopravnom članicom EPP-a. Zbog toga su tvrdnje pojedinih naših medija da bi Vučić u Zagreb mogao poslati Dačića ili Vulina dodatno nevjerojatne, jer znamo da oni uopće nisu članovi SNS-a niti pripadaju krugu europskih pučana.


Činjenica da se postavilo pitanje iznajmljivanja hrvatskog parlamenta europskim pučanima bilo je zapravo traženje povoda kako smanjiti vrijednost skupa, kao i skrenuti pozornost javnosti od koristi koju će Hrvatska imati dolaskom gotovo cijelog vodstva Europskog parlamenta, pogotovo uzme li se u obzir da se sve to događa neposredno uoči predsjedanja naše države Vijećem EU-a, u prvoj polovini 2020. godine. Naime, ponovo je aktualizirano pitanje nedostatka ozbiljnog kongresnog centra u Zagrebu, koji bi na jednom mjestu mogao primiti toliki broj delegata. Stoga je odabir dvorane Hrvatskog sabora za sjednicu Predsjedništva i Političke skupštine EPP-a 19. studenoga bio i logičan odabir. Zanimljivo je da su se oporbeni političari upecali na takve medijske insinuacije premda je nedostatak kongresnog centra pitanje na koje bi odgovor trebali jednako znati i u HDZ-u i u SDP-u. I tu se povlači paralela s takvim vijestima koje prate održavanje Kongresa a koje plasiraju mediji te objeručke prihvaćaju oporbeni političari.
Političari se upecali

- Meni se ne čini da je zapravo politička arena bila ta koja je počela praviti ozbiljne probleme, čini mi se da je ljudima u političkim strankama jasno da tu pucaju ćorke. Više mi se čini da je tu stvar medija koji u Hrvatskoj izrazito loše razumiju i podcjenjuju politiku na europskoj razini, a opozicijski političari tada samo prate klimu koju su stvorili mediji. Neozbiljne ljude čije su stranke ispale iz međunarodnih organizacija ne treba uopće spominjati niti se na njih treba osvrtati. Važno je za Hrvatsku da ima snažan utjecaj na tri, ako ne može već na sve četiri, ključne europske stranke - konzervativce, socijaliste i liberalne-demokrate. Nažalost, nemamo takvu reprezentaciju u europskim zelenima - smatra Gjenero, napominjući važnost održavanja takve konvencije u Zagrebu, najveće frakcije unutar Europskog parlamenta, koja, doduše, neće imati i najviše europskih povjerenika, ali će imati snažan i dominantan utjecaj na Europsku komisiju.


Afera je napravljena ni iz čega, nastavlja naš politički analitičar, i predsjednik SDP-a je pomislio da to treba slijediti, što je potpuni promašaj. Takav skup nazvati dernekom ispod je svake razine, to nije nikakva crno-desničarska grupacija, nego tipična centristička, vrlo ozbiljna stranka. "Treba biti svjestan da su tvorci ujedinjene Europe zapravo političari iz grupacije EPP-a", zaključuje Gjenero.


Na upit što bi se, primjerice, događalo da SDP kao punopravna članica Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu organizira kongres svoje grupacije u Hrvatskoj i da kao promatrači budu pozvani članovi Demokratske stranke iz Srbije, Gjenero poručuje da bi ih trebalo dočekati izrazito srdačno te da bi za njih naš ministar vanjskih poslova i premijer trebali imati vremena. "Bio bih prvi da se izaslanika primi prijateljski i srdačno, na isti način kao što se Tadića dočekivalo u mandatu predsjednika Ive Josipovića", kaže Gjenero.
Tomislav Prusina
Davor Gjenero

politički analitičar

Afera je napravljena ni iz čega i predsjednik SDP-a je pomislio da to treba slijediti, što je potpuni promašaj. Takav skup nazvati dernekom ispod je svake razine, to nije nikakva crno-desničarska grupacija, nego tipična centristička, vrlo ozbiljna stranka.
POZVANI, ALI BEZ PRAVA GLASA
Od najviših europskih političara na skupu u Zagrebu očekuju se i austrijski kancelar Sebastian Kurz, predsjednik EPP-a Joseph Daul, kojemu će to biti posljednji kongres, Manfred Weber, nesuđeni predsjednik EK-a, brojni europski povjerenici i zastupnici u Europskom parlamentu, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, a pitanje je hoće li doći i mađarski premijer Viktor Orban, čija je stranka suspendirana iz EPP-a i nema pravo glasa, ali je pozvana na kongres, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je Srpska napredna stranka (SNS) postala pridružena članica EPP-a, koja također nema pravo glasa. Bit će tu i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani te šefovi država, vlada i/ili stranaka članica EPP-a Irske, Latvije, Grčke, Cipra, Rumunjske, Bugarske i Nizozemske. Izborni kongres počinje 20. studenoga, kada će se birati novi predsjednik najjače političke grupacije u Europi.
Možda ste propustili...