Novosti
BIOTEHNIČKE ZNANOSTI

Stipendije studentima u tri slavonska grada
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je ograničeni javni poziv visokim učilištima za dodjelu nepovratnih sredstava za stipendiranje studenata visokih učilišta iz područja biotehničkih znanosti na području Slavonije, Baranje i Srijema, riječ je o Fakultetu agrobiotehničkih znanosti i Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, oba u Osijeku, te veleučilištima u Slavonskom Brodu i Požegi.


Pravo na dodjelu stipendija imaju redoviti i izvanredni studenti druge ili treće godine preddiplomskih i prve ili druge godine diplomskih studija, u programima agronomija, biotehnologija, prehrambena tehnologija i nutricionizam, uz uvjet da su akademsku godinu za koju se dodjeljuje stipendija upisali prvi put.


Studenti se prijavljuju visokom učilištu na kojemu su upisali studijski program, najkasnije do 15. studenoga. Učilišta na svojim mrežnim stranicama objavljuju poziv studentima i prikupljaju njihove prijave te će po isteku roka za prijavu izvršiti evaluaciju prijavitelja i odabir studenata. Nakon evaluacije i odabira studenata koji udovoljavaju uvjetima i kriterijima za dodjelu stipendija, visoka učilišta će najkasnije do 29. studenoga dostaviti Ministarstvu poljoprivrede prijavu na javni poziv. Nakon administrativne kontrole Ministarstvo donosi odluku o dodjeli nepovratnih sredstava i sklapa ugovore s visokim učilištima na temelju kojih će im doznačiti odobrena financijska sredstva. Stipendiju u iznosu od 10 tisuća kuna studentima će jednokratno isplatiti visoka učilišta na temelju ugovora sa studentom. Ukupna planirana vrijednost javnog poziva iznosi 15 milijuna kuna. Podsjetimo, u kolovozu je ministrica Marija Vučković s dekanima ovih učilišta potpisala ugovor kojim su definirane odgovornosti i obveze.
Sve to dio je Projekta "Slavonija, Baranja i Srijem" koji je pokrenut za projekte na području pet slavonskih županija, koji se najvećim dijelom financiraju iz europskih fondova, kao i iz državnog proračuna RH. D.Ku.
Najčitanije iz rubrike