Novosti
OSIJEKU REGIONALNI CENTRI KOMPETENTNOSTI U PODRUČJU TURIZMA I ELEKTROTEHNIKE

Prskalo: Želimo da plaća strukovnih učenika bude 10 ili 15 tisuća kuna
Objavljeno 7. studenog, 2019.

Nastavak uspostave regionalnih centara kompetentnosti u Osječko-baranjskoj županiji bila je tema prezentacijskog sastanka u četvrtak između predstavnika Županije, Ministarstva obrazovanja, škola i njihovih partnera u tom pothvatu započetom prošle godine.


Regionalnim centrima kompetentnosti lani je Ministarstvo obrazovanja za petogodišnje razdoblje imenovalo 25 srednjih strukovnih škola u Hrvatskoj, a među kojima i pet slavonskih, odnosno dvije osječko-baranjske - Elektrotehničku i prometnu školu Osijek u sektoru elektrotehnike i računarstva te osječku Ugostiteljsko-turističku školu u sektoru ugostiteljstva i turizma. Samo će se u te dvije škole kroz sredstva osigurana u europskim fondovima uložiti 90 milijuna kuna, između ostaloga, u novu opremu i smještajne kapacitete za učenike i učitelje te druge planirane stavke. Ovakvi centri ponajprije donose više konkretne prakse za učenike strukovnih škola te kvalitetnu pripremu za posao, odnosno osposobljavanje za izravan ulazak na tržište rada. A sve uz snažnu potporu i suradnju s gospodarstvenicima, ali i akademskom zajednicom te javnim sektorom - koji će se uključiti u obrazovanje učenika, ali i edukacije nastavnika te cjeloživotno obrazovanje i prekvalifikacije odraslih. Sve će to, očekuje se, pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, gospodarskom rastu, pa i demografskoj obnovi. Pomoćnik ministrice obrazovanja Vlado Prskalo ističe da je riječ o velikim projektima značajnima za grad Osijek, Osječko-baranjsku županiju i cijelu Slavoniju - u kojima turizam i IT bujaju. Podsjetio je da je Ministarstvo u dvije i pol godine pokrenulo pet velikih projekata - Zakon o strukovnom obrazovanju, uvođenje dualnog obrazovanja, regionalnih centara kompetentnosti, nacionalni kurikulum za strukovno obrazovanje i modernizaciju strukovnog obrazovanja, ukupne vrijednosti 1,6 milijardi kuna.

- Želimo potaknuti naše gospodarstvo i mlade koji završavaju strukovne škole da ovdje ostaju te da njihova plaća bude 10 ili 15 tisuća kuna - zaključio je Prskalo. J.Pejaković
NOVA PRIČA O STRUKOVNOM OBRAZOVANJU
"Uskoro možemo očekivati novu fazu projekta. Raspisali smo, naime, natječaj od 1,2 milijarde kuna, a pripremili smo i novu omotnicu vrijednu 2,5 milijardi za nove centre kompetentnosti. Potpisivanje prvih ugovora očekujemo najoptimističnije u prosincu za prvi natječaj i u idućih 40 mjeseci od toga potpisivanja centri se moraju uspostaviti. Dakle, slijedi izgradnja centara, edukacije, i cijela nova priča o strukovnom obrazovanju", kazao je pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.
Možda ste propustili...