Mozaik
STANKO ŠARIĆ NAJBOLJI HRVATSKI TAMBURAŠI

Pripremam svoj album koji sam nazvao “Domovina u pjesmama”
Objavljeno 8. studenog, 2019.
Svoj veliki projekt, album autorskih skladbi, radi i primaš Denis Špegelj

Jedna od najvećih hrvatskih glazbenih legendi, a tamburaških posebno, čovjek koji je uz svoj sastav hrvatsku tamburašku glazbu učinio jedinstvenom, a hrvatskoj glazbi općenito dao neuništivu notu postojanja. Naravno, to može biti samo Stanko Šarić i njegovi Najbolji hrvatski tamburaši.

Traju već dugi niz godina, a svaki novi zvuk koji proizvedu iste sekunde ulazi u vječnost. To potvrđuje i godina na izmaku u kojoj su Najbolji hrvatski tamburaši osvojili nagradu za tamburaški hit godine za odličnu pjesmu ‘‘Odlazim‘‘, bilo je tu još prestižnih priznanja, a godinu će svakako obilježiti nedavno objavljena pjesma i snimljen spot u čast najvećem hrvatskom sportašu svih vremena, Draženu Petroviću. Stanko Šarić, kao i uvijek, rado je podijelio trenutke svog slobodnog vremena s nama u kojima je otkrio sve svoje emocije i novitete danas.

Godina iza vas ostat će zapamćena, kao gotovo i svaka kada ste vi u pitanju. Dobitnici ste Porina za najbolji album tamburaške glazbe, a pjesma "Odlazim" krajem prošle godine postala je tamburaški hit godine. Dokaz da vaša glazba traje vječno...

- Moram se našaliti pa reći da se u vječnost naše glazbe može uvjeriti jedino Svevišnji, jer je jedino on vječan. Ali ako govorimo o dugovječnosti, mi smo na glazbenoj sceni profesionalno prisutni duže od 30 godina, a dodamo li na to i davnu 1983. kao godinu objave prvog albuma pod nazivom "Zlatni dukati - Ni sokaci nisu što su nekad bili", govorimo o punih 36 godina. To doista zvuči puno, pa može ostaviti dojam vječnosti. Šalu na stranu, doista veseli što naša glazba i nakon više od 30 godina dopire do publike i struke. Točno je da smo za album "Najbolji hrvatski tamburaši - 30 godina" s našeg slavljeničkog koncerta u KD-u Vatroslava Lisinskog, a kojim smo obilježili 30 godina profesionalne glazbene karijere, osvojili strukovnu glazbenu nagradu Porin 2018. u kategoriji "Najbolji album tamburaške glazbe", čime se doista ponosimo, to više što je tako odlučilo glasačko tijelo Porina sastavljeno isključivo od kolega glazbenika. S druge strane, iznimno smo ponosni i na izuzetan uspjeh koji je pjesma ‘‘Odlazim‘‘ autora Marija Vestića, a za koju smo snimili i videospot u Štitaru, rodnom selu većine članova sastava, postigla u kratkom roku, čime je zaslužila ulazak u konkurenciju glazbene nagrade Cesarica te je proglašena tamburaškim hitom godine. Ovom prigodom još jednom moram zahvaliti tvrtki Long Sleeve Production iz Kanade u vlasništvu Dražena Rukavine, našeg Županjca, koja nam je prigodom snimanja videospota pružila veliku pomoć, kao i svim sudionicima u spotu bez kojih ne bismo mogli uspješno prenijeti poruku pjesme i postići ovako sjajan uspjeh.

Napravili iste jednu posebnu stvar, snimili pjesmu posvećenu Draženu Petroviću. Izvrstan je spoj kada legende pjevaju legendi. Kako je došlo do te pjesme koja je nastala za njegov 55. rođendan?

- Iako je pjesma već neko vrijeme vani, ja još uvijek nisam siguran je li nastala kao posljedica slučaja ili namjere, ali to je sad manje bitno. Možda je jednostavno riječ o Božjoj volji koja je preko društvenih mreža spojila mene i gospodina Dražena Runju, idejnog začetnika i autora pjesme. Gospodin Runje, kojeg ranije nisam poznavao, kontaktirao me je i predložio da se kao autor i izvođač pridružim u realizaciji pjesme "Za sva vrimena" posvećene legendi hrvatske i svjetske košarke Draženu Petroviću, a koja bi bila jedna od skladbi budućeg mjuzikla. Iako u autorskom smislu i nemam neko veliko iskustvo, poziv sam prihvatio jer mi se iskreno svidjela ideja o oživljavanju i očuvanju uspomene na Dražena kroz pjesmu i predstavu. Tako sam na tekst gospodina Runje pripremio glazbu, kroz aranžman svoj su doprinos dali Denis Špegelj, Ivan Šarić i Antonio Zadro, a pjesmu u konačnici izvodim ja uz sastav Slavonicus. Za pjesmu je snimljen i upečatljiv spot u produkciji studija "AZART" te režiji Antonija Zadra, i to u Muzejsko-memorijalnom centru Dražen Petrović te u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Premijera spota održana je 22. listopada, dakle na dan kada bi Dražen proslavio svoj 55. rođendan. Istom prigodom najavljen je i mjuzikl o Draženu naziva "Okovani Amadeus", čija je praizvedba planirana za 22. listopada iduće godine.

Godina je pri kraju, što vas očekuje do kraja? Gdje sve planirate nastupiti?

- Iako je do kraja godine ostalo samo dva mjeseca, nas čeka puno posla. Prvo, upravo je u pripremi veliki autorski pothvat našeg primaša Denisa Špegelja, koji je pripremio album vlastitih skladbi, ali u nešto drukčijem aranžerskom ruhu od onog na koje su slušatelji naviknuli od nas. Samim time bit će tu iznenađenja i u pitanju tekstova, i u pitanju instrumenata, i u pitanju glazbenih suradnji. Mogu spomenuti samo da slušatelje očekuje zanimljiv spoj tamburaškog orkestra i filharmonije, a ostalo zasad, odnosno do početka iduće godine, kada album planiramo objaviti, neka ostane tajna. S druge strane, i sam sam sad nešto potkovaniji u pitanju autorstva, pa sam krenuo u realizaciju albuma koji sam nazvao "Domovina u pjesmama", a na kojem će se naći desetak domoljubnih pjesama. Autorica tekstova koji govore o vukovarskim herojima Blagi Zadri, Marku Babiću i Andriji Mariću, čežnji za domovinom u srcima hrvatskih iseljenika i sličnim temama je naša darovita pjesnikinja Maria Dubravac, koja je rodom iz Štitara, a već više od 50 godina živi u Australiji. Ono što je uvijek isto jesu redoviti nastupi nas kao sastava Najbolji hrvatski tamburaši diljem Lijepe Naše, ali i šire. Tako nas do kraja godine, uz standardne koncertne nastupe i privatne fešte, očekuju i nastup na 1. Kongresu hrvatskih udruga u Austriji kao i gostovanje među Hrvatima srednje Bosne u Vitezu, kojima se posebno veselimo.

Kako ćete provesti doček nove, 2020. godine? Radno ili u krugu obitelji?

- Oko novogodišnjeg nastupa imamo nekoliko upita i pregovora, no još ni jedan nije do kraja definiran. Možda bi djelovalo hvalisavo ako bih rekao da smo u proteklih više od 35 godina javnog glazbenog djelovanja jako malo silvestarskih noći proveli bez angažmana, bili bi dovoljni prsti jedne ruke. No ni to nije tragedija, naše obitelji nas rado prihvate, iako im to nije navika.

Vladimir Grgurić
“Za sva vrimena”
PJESMA POSVEĆENA DRAŽENU PETROVIĆU
Najčitanije iz rubrike