Novosti
ŠALJU AMANDMAN NA VLADIN ZAKON

Veterani protiv Dana antifašističke borbe
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Saborski Odbor za ratne veterane u srijedu je predložio amandman na Vladin prijedlog zakona o blagdanima prema kojemu bi se Dan Hrvatskog sabora, 8. listopada, umjesto kao spomendan slavio kao blagdan, a Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, postao bi spomendan. Potvrdio je to nakon sjednice Odbora njegov predsjednik Josip Đakić (HDZ), priznavši da o tome nije razgovarao s Vladom, odnosno premijerom, pa slijedom toga ne zna hoće li Vladi to biti prihvatljivo. "Nisam znao što će se na Odboru predložiti, samo sam vodio sjednicu", rekao je Đakić. Taj su amandman, kako se doznaje, inicirali vanjski članovi Odbora, a pri glasovanju za je bilo devet članova, a jedan suzdržan - Zdravko Ronko.

Odbor je predložio i da se promijeni redoslijed navođenja režima u nazivu spomendana Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Stav je Odbora da prvi na tom popisu treba biti komunizam.

Činjenica da je Odbor predložio spomenuti amandman ne znači da će on automatski biti i prihvaćen. O njemu će prvo svoje mišljenje reći Vlada, koja je zakon predložila, a u konačnici i Hrvatski sabor, koji će glasovati o svim amandmanima koji će se podnijeti.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je neprihvatljivim i kukavičkim prijedlog da Dan antifašističke borbe ubuduće bude samo spomendan. "Mislim da je riječ o tome da stranačka desnica malo provocira i uzvraća udarac Andreju Plenkoviću, ali to je njegov problem, a mogao bi postati i problem države", ocijenio je Bauk. H
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?