Regija
OBILJEŽEN DAN KBF-A U ĐAKOVU

U planu novi studijski programi kojima se želi do više studenata
Objavljeno 7. studenog, 2019.
ĐAKOVO - Misnim slavljem u katedrali, a predvodio ga je biskup srijemski Đuro Gašparović, jučer je počeo Dan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. U Nadbiskupijskoj knjižnici održan je program s činom promocije 28 magistara teologije te diplomiranih teologa, kao i dodjela zahvalnica i godišnjih nagrada. U nazočnosti đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Đure Hranića, nadbiskupa u miru mons. Marina Srakića, pomoćnog biskupa mons. Ivana Ćurića, beogradskog nadbiskupa mons. Stanislava Hoćevara..., o KBF-u u Đakovu govorio je dekan, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić. Naglasio je da su se depopulacijska kretanja u Slavoniji odrazila i na manjak studenata, što KBF u Đakovu dovodi pred zadaću da potraži nove studijske programe. Sada upisuje deset studenata po godini, a prije je to bilo 30-35.


- Osjeća se depopulacija Slavonije i jednostavno, kao i na svim drugim fakultetima, pa i na sveučilištima, jasno da se osjeti i manjak upisanih studenata, što nam je trenutačno možda i najveći izazov, te tražimo način kako da to prebrodimo. Intenzivno radimo na pripremi elaborata iz specijalističkih studija, a u dogovoru sa Sarajevom pokrećemo doktorske studije te razmišljamo i o novim oblicima preddiplomskog i diplomskog studija - rekao je dekan Dugalić.


Plan je ponovo oživjeti pastoral kriznih situacija, a intenzivno se radi i na specijalističkom studiju o palijativnoj medicini.


- Odnosno, mi bismo imali palijativno dušebrižništvo, uz bolničko dušebrižništvo, a tu se otvara i prostor specijaliziranja za rad s braniteljima i drugo. Tu je pitanje rada sa starim osobama, hospiciji. Tu su široke perspektive koje mi kao humanistički fakultet možemo dati - rekao je Dugalić. Za nadbiskupa Hranića teologija i teološko učilište morali bi biti "sol zemlje i unositi glas mudrosti u stvarnost ovoga života, koja ne promatra sve samo u službi kapitala nego i koliko je nešto autentično, ljudsko i da unosi ljudsku, humanu, Božju dimenziju u stvarnost ovoga života."


- Bez te transcendentalne dimenzije, da se dižemo iznad stvarnosti ovoga svijeta, postajemo i ostajemo samo pozemljari i crvi koji gledaju od danas do sutra i život jednostavno nema smisla. Teologija je itekako važna da unese smisao i radost u naš ljudski život - rekao je Hranić.


Uime rektora Sveučilišta skup je pozdravio prorektor za nastavu i studente prof. dr. Dražan Kozak. S.Ž.
Posljednjih godina KBF u Đakovu upisuje do deset studenata po godini, a prije je to bilo čak do 35 studenata
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike