Regija
OVE GODINE JESEN BEZ TRADICIONALNE GOSPODARSKE MANIFESTACIJE

Udruga voćara bez članova,
Đakovo bez 18. Jabučinih dana
Objavljeno 7. studenog, 2019.
ĐAKOVO - U proteklih 17 godina jesen je u Đakovu bila u znaku županijske, pa i regionalne manifestacije Jabučini dani koja je osim voćara, prije svega proizvođača jabuka, okupljala i druge izlagače na na čijim se štandovima izlagala hrana, pića, rukotvorine, tradicijski obrti, proizvodi zanatlija...
Organizatori Jabučinih dana, a bio je to slučaj i lani, (bili) su Udruga voćara Voćar-Đakovština uz stručnu potporu Savjetodavne službe koja je organizirala stručna predavanja, uz suorganizaciju Turističke zajednice i pokroviteljstvo Grada Đakova, Županije i Ministarstva poljoprivrede. Put Jabučinih dana počeo je u dvorani DVD-a, nastavljen u velikom šatoru iza Male crkve, gdje su dolazile tisuće posjetitelja, a zadnjih godina održavaju se u nastavno-sportskoj dvorani. No, zadnjih godina, primjedaba je mnogo, na štandovima je najmanje bilo jabuka, a i broj izlagača se smanjio, da bi ove jeseni Jabučini dani potpuno izostali. Razlog je taj što se njihovom organizatoru, Udruzi voćara - osulo članstvo, jer dosadašnja predsjednica Ružica Blažević zbog drugih obveza dala je ostavku, a članstvo koje se svelo na desetak voćara ne može postići kvorum za skupštinu.


- Bilo je to vrlo zahtjevno, pa je već lani bilo upitno hoće li ih biti ili neće, no uz podršku Grada i Savjetodavne službe mi smo ih odradili. No, ove godine, na žalost, Jabučini dani morat će izostati - kaže Blažević, koja je na čelo Udruge voćara došla 2017., nakon što je preminuo prvi predsjednik Udruge i inicijator Jabučinih dana Josip Đelagić. Blažević kaže da je Udruga voćara trenutačno u svojevrsnom vakuumu zato što je ostala bez većine članstva.


- Reflektiralo se na to i stanje na tržištu koje je za nas voćare jako teško. I dalje nemamo hladnjaču, iako nam je ona obećavana na svakim Jabučinim danima. Pitanje je i preniskih cijena, što s jabukom, pa su mnogi povadili voćnjake - nabraja Blažević što se sve odrazilo na to da Udruga ostane na samo nekoliko ljudi.


- A u početku ih je bilo i 30, pa i 50-ak, a sada se sve svelo na samo nekoliko entuzijasta - dodaje Blažević, koja se nada da bi mladi mogli vidjeti u tome svoju priliku, da bi svježa energija u ovoj udruzi mogla udahnuti i novi život Jabučinim danima.


- Grad nije organizator, no mi smo sredstva osigurali, ali udruga nije izabrala novo vodstvo i nisu se javili na Javni poziv za udruge. Mi smo čak razmišljali da organiziramo Jesenski sajam, no više nije bilo vremena, jer su nam kasno javili da se nisu izabrali. Trećeg listopada imali smo zajednički sastanak gdje su bili i predstavnici Savjetodavne, TZ-a, i dali smo im rok da sazovu skupštinu, pa ćemo im, izaberu li vodstvo, pomoći da se manifestacija organizira, jer smo sredstva osigurali - kaže pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Sanja Rogoz-Šola.


Dodaje da je Grad lani za Jabučine dane dao 32.000 kuna za podmirenje troškova prema nastalim računima.
Suzana Župan
Ružica Blažević,

bivša predsjednica Udruge voćara:

Bilo je to vrlo zahtjevno, pa je već lani bilo upitno hoće li Jabučinih dana biti ili neće, no uz podršku Grada i Savjetodavne službe mi smo ih odradili. No, ove godine morat će izostati
I 130 izlagača
Jabučini dani na svom su vrhuncu znali brojati i do 130 izlagača - proizvođača brojnih modernih, ali i starih, gotovo zaboravljenih sorti jabuka, potom proizvođača prerađevina od kraljice voća - pekmeza, sokova, likera, kolača, čipsa i dr. Ova je manifestacija bila dobro posjećena i od strane škola, vrtića, OPG-ova, a škole su, poput đakovačke Srednje strukovne škole Antuna Horvata, bile i njeni vjerni izlagači.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike