Crna kronika
USKORO SUĐENJA NA ŽUPANIJSKOM SUDU OSIJEK

Zbog šverca više od 300 kg marihuane podignuta optužnica protiv više osoba
Objavljeno 7. studenog, 2019.
OSIJEK - Zbog šverca veće količine droge koja je zaplijenjena na graničnim prijelazima sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom, Uskok je Županijskom sudu Osijek, u dva različita slučaja, podnio optužnice protiv više osoba.
U prvom slučaju zbog sumnje da su u sklopu zločinačkog udruženja organizirali krijumčarenje više od 255 kilograma marihuane, Uskok je podigao optužnicu protiv dvojice 26-godišnjaka iz Srbije. Oni su se od lipnja do 8. studenoga 2018. u Srbiji i Njemačkoj povezali s više zasad nepoznatih osoba iz Srbije i Njemačke, a sve radi nabave, krijumčarenja i preprodaje većih količina marihuane, unaprijed dogovorenim kupcima na ilegalnom tržištu država EU-a. Mladići su, od zasad neutvrđenih osoba u Srbiji, nabavili najmanje 255,45 kg marihuane, koju su sakrili u preinačen prostor u krovu prikolice kamiona.


Drugookrivljeni je potom, kao zaposlenik tvrtke u čijemu je vlasništvu priključno vozilo, radi prikrivanja krijumčarenja droge, dogovorio prijevoz legalnog tereta iz Srbije u Njemačku, pa su legalni teret utovarili u teretni prostor prikolice te pribavili carinsku dokumentaciju. Potom se prvookrivljenik kamionom s prikolicom uputio unaprijed dogovorenom rutom iz Srbije, preko Hrvatske prema Njemačkoj, kako bi drogu isporučio kupcima. No 8. studenoga 2018. zaustavljen je na graničnom prijelazu Tovarnik, gdje je droga pronađena.


U drugom je slučaju podignuta optužnica protiv sedmorice hrvatskih državljana (stari između 28 i 52 godine), a tereti ih se za zločinačko udruženje, neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.


Prvu se dvojicu okrivljenih tereti da su, od početka srpnja 2017. do 8. lipnja 2018., na području Hrvatske, Poljske, Bugarske, Turske, Njemačke i Bosne i Hercegovine okupili i povezali u zajedničko djelovanje više osoba radi nabave, skladištenja i krijumčarenja velikih količina prekursora anhidrida octene kiseline, tvari koja se upotrebljava za izradu heroina. Prekursor su iz Poljske dovozili u Tursku i povratno krijumčarili heroin iz Turske u Hrvatsku i dalje prema članicama EU-a. Osim toga, tereti ih se i da su marihuanu iz BiH krijumčarili u Hrvatsku te u Njemačku.


U optužnici se navodi kako su nabavili 5000 litara prekursora anhidrida octene kiseline i organizirali njegovo krijumčarenje u Tursku. U tu su svrhu kupili kamion na ime obrta trećeokrivljenog te su pribavili dokumentaciju za prijevoz legalnog tereta te osigurali skladište na području Hrvatske. Za sam prijevoz angažirali su hrvatskog državljanina kojeg su, u kolovozu 2017., na graničnom prijelazu Kalotina, između Srbije i Bugarske, bugarski carinici zatekli sa spornom tekućinom.

Dvojicu prvookrivljenih tereti se da su organizirala krijumčarenje marihuane iz BiH u Hrvatsku i Njemačku. Od početka prosinca 2017. do 16. siječnja 2018., drugookrivljeni je u Njemačkoj nabavio automobil kojim je trećeokrivljeni preuzeo drogu u BiH. U siječnju 2018., na graničnom prijelazu Slavonski Šamac, carinici su u automobilu pronašli oko 15 kg marihuane. U drugom navratu, u razdoblju od ožujka 2018. do lipnja 2018. godine, opet su dvojica prvookrivljenih dogovorila nabavu marihuane u BiH, a drugookrivljeni je dogovorio njezino preuzimanje i daljnju preprodaju u Njemačkoj. Potom je prvookrivljeni, u svrhu skrivanja prijevoza droge, dogovorio legalni prijevoz druge robe iz BiH u Njemačku te angažirao šestookrivljenog, koji je u BiH, prema uputama, preuzeo 38 paketa marihuane, ukupne količine nešto veće od 39 kilograma te 4000 švicarskih franaka za troškove prijevoza. Droga je zaplijenjena u lipnju 2016. na graničnom prijelazu Slavonski Brod.


Sandra Lacić
Droga je pronađena na nekoliko graničnih prijelaza sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom
Istražni zatvor
Prva trojica okrivljenika, iz slučaja kada je marihuana pronađena na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, ostaju u istražnom zatvoru. Odlučilo je to izvanraspravno vijeće Županijskog suda Osijek. Nakon podizanja optužnice očekuje se da će do sudske rasprave brzo doći.
Možda ste propustili...

KAZNENE PRIJAVE PROTIV PETORICE MLADIĆA

Htjeli zamijeniti lažne vozačke dozvole

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPĆINSKOG SUDA U OSIJEKU

Srbin zbog prijevara dobio uvjetnu kaznu i ne smije u kladionice u Hrvatskoj

2

KAZNENE PRIJAVE PROTIV PETORICE MLADIĆA

Htjeli zamijeniti lažne vozačke dozvole

3

NA CESTI KOD SIKIREVACA

Jedna osoba poginula u slijetanju automobila