Mozaik
“USPAVANKA ZA TUŽAN MISTERIJ”

Najduži film ikada u subotu na HRT-u
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Hrvatska radiotelevizija (HRT) ove će subote, 9. studenoga, u terminu od 20.45 sati do čak 4.40 sata sljedećeg jutra na svom Trećem programu (HRT-HTV3) emitirati najduži film koji je prikazan na javnom servisu, a riječ je o djelu "Uspavanka za tužan misterij", filipinsko-singapurskoj fantastičnoj drami.

Ovaj gotovo osmosatni film u 470 minuta govori o potrazi za tijelom Andrésa Bonifacija. Bonifacio je bio filipinski borac za slobodu koji je poznat kao otac filipinske revolucije protiv španjolske okupacije. Inače, na 66. međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu ovaj film osvojio je nagradu Alfred Bauer. Redatelj je Lav Diaz. Urednik filma je Dean Šoša, koji slikovito kaže kako trajanje filma odgovara vremenu u kojem je ove godine pobjednik glasovitog natjecanja Iron Man na Havajima isplivao 3,8 km, odvozio biciklom 180 km i trčao 42 km i 195 metara.

- Vjerojatno su ga mišići poslije manje boljeli nego što će boljeti one koji će u subotu uz televiziju sjediti osam sati. No svim gledateljima koji izdrže, trud će se više nego isplatiti. Diazovi filmovi pripadaju u vrh suvremene kinematografije i traju upravo onoliko koliko im njihova unutarnja logika nalaže. Treći program postoji da bi i najslobodnije filmske forme imale svoj kutak slobode - rekao je Šoša najavljujući film "Uspavanka za tužan misterij" na Hrvatskoj radioteleviziji. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike