Mozaik
PLUTALA KOD KRETE 37 SATI

Izgubljenu je na pučini
spasila vrećica bombona
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Iskusna moroplovka preživjela je zahvaljujući bombonima i što se umotala u plastične vreće da bi održala toplinu tijela

Turistkinja s Novog Zelanda Kushila Stein (45) uspjela je preživjeti dva dana plutajući u gumenom čamcu, nedaleko od Grčke, zahvaljujući tomu što je jela bombone. Stein je spašena u nedjelju u području Egejskog mora, nedaleko od Krete, nakon što je plutala na pučini 37 sati.


Preživjela je zahvaljujući šačici bombona i tomu što se umotala u plastične vreće da bi održala toplinu tijela. S obzirom na to da je iskusna moreplovka, Stein je na glavu stavila crvenu vrećicu te je koristila ogledalo da bi privukla pozornost spasilaca. Grčka obalna straža pronašla ju je 101 kilometar sjeverno od Krete, najvećega grčkog otoka. Njezina je majka, Weindy Stein, za Stuff.co.nz. rekla da je njezina kći obučena za preživljavanje na moru, što joj je "vjerojatno očuvalo živu glavu." Stein se izgubila tako što je pomagala prijatelju da preveze jahtu s područja južne Turske do Atene.

Prema riječima njezine majke, za vrijeme putovanja odlučila je "protegnuti noge" te je u petak zaplovila prema otoku Folegandrosu. No na povratku joj je jedno veslo upalo u more, a jak vjetar ju je ‘‘otpuhnuo‘‘ prema pučini. Budući da na odredište nije stigla u dogovoreno vrijeme, vlasnik jahte grčkim je dužnosnicima u subotu ujutro prijavio njezin nestanak. U potrazi i spašavanju angažirano je šest brodica, helikopter te podvodni dron obalne straže. Dok je plutala morem, na čamcu je napisala majčino ime i kontakt podatke, strahujući da možda neće preživjeti. Prema pisanju The New Zealand Heralda, Stein je, čim su ju spasili, nazvala majku i rekla joj: "Mama, ostao mi je još jedan bombon."


Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RADIO OSIJEK ORGANIZIRA MANIFESTACIJU, KOJA JE OVE GODINE DRUKČIJA

Memorijal Darka Paurića 1. lipnja, na radiju i internetu

2

PJEVAČICA ZAVRTILA HULA HUP I PRIZNALA

Vanna: Nakon Eurosonga mislila
sam da više nikoga na interesiram

3

DOKUMENTARNI FILM O GLUMICI

"Neva Rošić - Lakoća igre" u nedjelju na HRT-u