Dome slatki dome
LUKOVICE

Lukovičarke proljetnice cvjetaju veselim bojama
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Lukovičasto cvijeće još uvijek možete saditi, bit će u središtu pozornosti u proljeće svojim cvjetovima intenzivnih boja

Često lukovičasto bilje krasi i intenzivan miris koji će upotpuniti estetski ugođaj. U vrtovima, te na gredicama, ove će biljke lako pronaći svoje mjesto. Posađene u skupinama, različitim kombinacijama boja ponudit će iznimno dojmljive cvjetne detalje.

Tulipan
Lukovice tulipana u vrtu sade se od rujna do studenoga na dubini od 10 do 25 cm u skupinama. Mogu ostati u tlu, a najbolje im odgovaraju plodna ocijeđena vrtna tla i sunčani položaji. Lukovica je kruškolika ili jajasta oblika, ravna s jedne, a zaobljena s druge strane.

Kultivari tulipana podijeljeni su na ranije i kasnije, prema visini, obliku i boji cvjetova. Mogu biti od 20 do 70 cm, a cvjetovi jednostruki, dvostruki, jednobojni, dvobojni ili višebojni.

Šafran
Zvonasti cvjetovi dolaze u bijeloj, žutoj, ružičastoj, ljubičastoj i plavoj boji. Kultivari su najčešće vezani uz krupnoću cvijeta, a oplemenjivanjem više su ljubičastih i bijelih cvjetova. Šafrani su ukras okućnica, javnoga zelenila, a sade se i u lončanice u domovima. Lukovice se sade na otvorenijim sunčanim položajima u lako ocjedito, najbolje pjeskovito tlo, vrlo često i u kamenjare od kraja rujna pa sve do studenoga. Sade se na dubinu od 6-8 cm i u razmacima od oko 12 cm.

Narcisi
Cvjetaju u ožujku i travnju u žutoj, bijeloj i kombinacijama žute i bijele boje. Ovisno o kultivarima, mogu biti visoki i niski. Niski se sade na kamenjare, a visoki u veće skupine na gredice ili u okviru različitih detalja urbanoga zelenila. Otporni su na hladnoću, a jednom posađene lukovice mogu ostati u tlu nekoliko godina, ostavljajući svakog proljeća lijep estetski dojam. Lukovice treba saditi na sunčanije položaje u vrtu.

Zumbul
Podzemni je organ zumbula višegodišnja lukovica koja u vrtovima može trajati i do 20 godina. Visine su oko 30 cm. Listovi su mu dugački i izduženi, tamnozeleni. Cvjetovi su u grozdastim cvastima s više od 20 cvjetića različitih boja, od bijele, svjetloplave, ružičaste, ciklamaste, purpurne do tamnoljubičaste. Ima karakterističan ugodan i intenzivan miris. Pri uzgoju na gredicama dolaze u obzir kombinacije različitih kultivara radi dobivanja više boja. Lukovice se sade u jesen na dubinu oko 15 cm, na razmake od 15 do 20 cm, na sunčane položaje. J.Kn.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike