Dome slatki dome
DIZAJN ULAZNOG PROSTORA

Hodnici mogu imati i druge namjene
Objavljeno 7. studenog, 2019.
Učinite hodnik malom galerijom slika u kojima ćete uživati kada prolazite

Veliki ulazni prostori i hodnici često čine neiskorištene kvadrate stambenog prostora. Njihovim popunjavanjem rasteretit ćete druge prostore ili uvesti sasvim novi sadržaj. Imaju jako važnu ulogu, jer upravo oni ostavljaju prvi dojam o vašem domu, kao i o vašoj osobnosti.

Hodnicima je osnovna uloga komunikacijska, no uz dovoljno veliku kvadraturu mogu dobiti i druge namjene. Najveći problem pri tome može biti broj i položaj vrata, jer njihova pogrešna i nepromišljena dispozicija može taj prostor svesti samo na komunikacijski.

Ulazni prostor redovito je opremljen ormarom za odlaganje odjeće i obuće ili komodom i vješalicama. No velik ulazni prostor daje dodatne mogućnosti za smještaj fotelje, dvosjeda ili udobne ležaljke s mini stolićem. Na taj način on postaje prostor za opuštanje, čitanje ili slušanje glazbe s mogućnošću izolacije.

Veći hodnik ili ulazni prostor može postati radni kutak smještanjem radnog stola i računala. Iznad stola je moguće postaviti plitke police za odlaganje knjiga. Ako taj prostor nema prirodnog svjetla, omogućite dobro umjetno osvjetljenje. Primijenite neku od toplijih boja kako bi boravak bio što ugodniji. Postavljanjem zrcala na potrebnim pozicijama prostor možete vizualno povećati.

Slobodne plohe zidova iskoristite za smještanje polica, koje mogu poslužiti kao biblioteka ili ormari za odlaganje odjeće. Dizajn fronte ormara učinit će ga naglašenim i dekorativnim u prostoru ili neutralnim i neprimjetnim, sve ovisno o vašim željama.

Hodnike možete iskoristiti i za omiljene aktivnosti. Ako ste kolekcionar umjetnina, učinite hodnik malom galerijom slika i skulptura, u kojima ćete uživati svaki put kada dolazite ili napuštate svoj dom. Osim toga, u hodniku možete slikati, modelirati, šivati, vježbati itd. Površinu hodnika možete iskoristiti i kao prostor za igru, ako dječju sobu dijele školarac, kojem je potreban mir za učenje, i mlađe razigrano dijete.

Boje i materijali na zidovima, kao i način osvjetljenja ulaznog prostora, bitni su za ukupan dojam. Dobro dnevno ili umjetno svjetlo povećat će i olakšati vizualno prostor. Nastojte načinom njihove upotrebe ulazni prostor ili hodnik učiniti svježim, ugodnim i prozračnim. Ukrasnim detaljima kao što su slike, skulpture, cvjetni aranžmani, svijeće, zastori itd. možete ga učiniti još šarmantnijim i privlačnijim.

Monika Galović Rolich, dipl. ing.arh.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

ISKORISTITE VREĆICE OD ČAJA

Štite i hrane biljke

Najčitanije iz rubrike