Osijek
NOVA RASVJETA U OPĆINI ERNESTINOVO

Ugradili LED-ice pa sad štede 70 posto struje
Objavljeno 6. studenog, 2019.
Vodi se briga o okolišu i štedi u općini Ernestinovo. U sklopu projekta obnove javne rasvjete ugradili su 212 novih, ekološki prihvatljivih LED-ica kojima su, kaže načelnica Marijana Junušić, zamijenili postojeće dotrajale i neekonomične žarulje javne rasvjete, a zamijenili su i noseće lukove.

- Postavljena je nova rasvjeta u cijelom Laslovu i nadograđena je rasvjeta u Divošu i Ernestinovu, na mjestima na kojima do sada nije bila dostupna. Postavljanjem dioda koje emitiraju svjetlost završili smo kompletnu rasvjetu u našoj općini, te osvijetlili i one dijelove ulica u kojim nikad dosad nije postojala rasvjeta. Provođenjem ovog projekta ostvarili smo značajne uštede energije, smanjili troškove poslovanja, troškove popravaka i održavanja, kao i svjetlosno onečišćenje, što neposredno pridonosi očuvanju, zaštiti i unaprjeđenju zaštite okoliša, unaprjeđenju energetske učinkovitosti. Povećali smo sigurnost građana, a osobito pješaka i biciklista. Nakon završetka prve faze rasvjete naši računi za javnu rasvjetu smanjili su se za gotovo 40%. Procjenjuje se da će uštede na utrošenu električnu energiju za javnu rasvjetu nakon završetka cijelog projekta, odnosno druge faze biti gotovo 70% - kaže Junušić.

Projekt se proveo uz financijski doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te iz općinskog proračuna. Ukupna vrijednost projekta je 500.000 kuna. D.P.
Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike