Osijek
STARA VIŠNJEVAČKA NAVIKA PARKIRANJA NA NOVOJ LOKACIJI

Na tramvajskom okretištu Mjesni odbor i Grad uredili odmorište i servis za bicikle
Objavljeno 6. studenog, 2019.

Okretište tramvaja ili okretište bicikala - kako god nazvali dio Višnjevca gdje pruga okreće natrag prema Osijeku - izgleda lijepo. Mjesto je to do kojeg mještani Višnjevca iz zapadnog dijela i oni iz Josipovca dolaze biciklom na prvu tramvajsku postaju kako bi prema gradu nastavili dalje javnim prijevozom, a bicikle uredno ostavljaju zaključane, sve do povratka kući.

Uredili su stajalište, kaže predsjednik Mjesnog odbora Višnjevac Mirko Ivković, sredstvima Mjesnog odbora Višnjevac, ali im je Grad izišao u susret sufinancirajući ovu investiciju kako bi to bilo napravljeno kako treba.

- Tramvaj u ovom dijelu grada jako nam je važan i nadamo se da će se pruga nastaviti i dalje prema zapadu. Do tada, budući da smo zamijetili ovu praksu ljudi da do tramvaja dolaze biciklom kada je vrijeme pogodno za vožnju, doduše i prije je tako bilo, na bivšem okretištu na spoju Osijeka i Višnjevca bilo je veliko cikloparkiralište. No ovo sada izgleda kudikamo ljepše, zahvaljujemo Gradu što je prepoznao ovaj projekt, a tu se osim parkinga za stotinjak bicikala nalaze i dodatni sadržaji. Naime, postavljene su nove klupe i stol s nadstrešnicom gdje se može i odmoriti, bilo da je riječ o biciklistima koji se koriste našom biciklističkom stazom, bilo da je riječ samo o onima koji čekaju tramvaj, pa se žele skloniti od sunca ili kiše. Vidjeli smo to u turističkim mjestima na moru, ali smo mi to malo prilagodili svojim potrebama. Nadamo se da ćemo i mi biti na cikloturističkoj ruti. Stoga smo postavili i servis za bicikle jer nerijetko se zna dogoditi pokoja nezgoda biciklistima - pukne guma, pokvari se nešto što treba dotegnuti... Sve se to sada, naravno u vlastitoj režiji, može lako srediti jer imamo na tom mjestu alat potreban za servis bicikla - kaže Mirko Ivković, ponosan na novu vizuru okretišta koja je nastala realizacijom ovog malog projekta kojim su, kaže on, vrlo zadovoljni, kao i mještani.

- No ne stajemo samo na ovome što smo napravili na ovom "checkpointu". Sljedeći je korak omogućavanje mještanima da se mogu koristiti internetom uz Wi-Fi, solarne su ćelije već postavljene, pa se može i mobitele dopuniti dok se čeka na nastavak putovanja Gradskim prijevozom putnika - ističe predsjednik višnjevačake mjesne uprave koja nastoji raznolikim intervencijama u prostoru povećati kvalitetu življenja u osječkom predgrađu.

Darko Pejić
Sa zapada se do prve tramvajske postaje dolazi biciklom do parkinga gdje se može servisirati, odmoriti...
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike