Sport
OSVRT NA 14. KOLO HT PRVE HNL

Spektakularan preokret Osijeka u derbiju
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Susreti 14. kola HT Prve HNL donijeli su derbi između Osijeka i Rijeke. Taj je okršaj ne samo zbog važnosti već i zbog raspleta posve zasjenio sve ostale dvoboje. Osječka momčad izvela je spektakularan preokret na putu do iznimno važne pobjede koja joj je omogućila preskakanje Riječana na ljestvici i pozicioniranje na treće mjesto. Rijeka je nakon prvih 45 minuta imala 2:0 i apsolutnu kontrolu utakmice. Međutim, u nastavku je na teren izišao neki drugi Osijek koji je doslovce pomeo suparnika s terena, zabio tri pogotka i učinio jedan od svoja dva najveća preokreta u povijesti HNL-a. Veliku pobjedu, drugu u tri dana, postigla je Gorica protiv Hajduka. Prvo je u srijedu Splićane izbacila iz hrvatskog Kupa, a sada im je uzela mjeru i u prvenstvu. Oba puta bilo je 2:1 za Velikogoričane, koji su tom pobjedom poslali jasnu poruku kako će biti ozbiljan sudionik utrke za plasman u Europu. Dinamo je u predvečerje velike utakmice sa Šahtarom u Ligi prvaka svoj posao protiv Inter Zaprešića odredio rutinski. Pobjeda nije bila izražena uvjerljivim rezultatom (1:0), ali to je bila najmanja briga za Nenada Bjelicu. Zagrepčanima su bila važna samo tri boda s kojima su se odvojili od Hajduka na četiri boda, a uz to imaju i utakmicu manje. Tako su stvari, kada je u pitanju borba za prvo mjesto, počele polako sjedati na svoje mjesto jer Dinamo je u HNL-u ipak za koplje kvalitetniji od ostatka lige. U derbiju začelja Slaven Belupo i Istra 1961 odigrali su dosadni remi bez pogodaka kojim će nedvojbeno zadovoljniji biti Puljani. Lokomotiva je pobjedom nad posljednjeplasiranim Varaždinom preskočila Goricu, bodovno se izjednačila s četvrtoplasiranom Rijekom i samo dodatno zagužvala bitku za pozicije od drugog do šestog mjesta. Iako će gotovo pola lige sljedeće sezone izići na europsku scenu, za jedan od pet klubova (Hajduk, Osijek, Rijeka, Lokomotiva, Gorica) koji su u toj bitci Europe neće biti. U svakom slučaju, bitka za europska mjesta bit će vrlo uzbudljiva i situacija će se u njoj mijenjati iz kola u kolo.
Inače, 14. kolo bilo je jedno od neefikasnijih ove sezone, postignuto je 12 pogodaka što je prosjek od 2,4 po susretu. Ni posjećenost utakmica nije baš bila fascinantna. Pet susreta posjetila su 10.884 gledatelja, što je prosjek od 2176, što je otprilike "srednja žalost" kada je gledanost u pitanju ove jeseni u HNL-u.


Dalibor Keler
Rezultati by SofaScore
REZULTATI I TABLICA​
Rezultati 14. kola: Dinamo - Inter Zaprešić 1:0, Gorica - Hajduk 2:1, Slaven Belupo - Istra 1961 0:0, Osijek - Rijeka 3:2, Lokomotiva - Varaždin 2:1.
12
pogodaka postignuto je u 14. kolu HT Prve HNL
10.884
gledatelja bilo je na tribinama hrvatskih stadiona u ovoj rundi
Najčitanije iz rubrike