Regija
SLAVONCI I BARANJCI NA LISTI DUŽNIKA

Kopačanin dužan državi, a da poduzeća nije ni vidio
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Atila Dujmović iz Kopačeva na ime poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit državi duguje gotovo osam milijuna kuna
BELI MANASTIR - Tvrtka Ingoteh iz Osijeka, s 21,7 milijuna kuna ukupnog duga, vodeća je na listi poreznih dužnika (za područje Osječko-baranjske županije) koju je nedavno objavilo Ministarstvo financija - Porezna uprava.Takozvana je to lista srama - popis najvećih poreznih dužnika, drugim riječima, popis pravnih i fizičkih osoba koje do kraja ovogodišnjeg studenoga nisu podmirile dospjele dugove na osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza, doprinosa za obvezna osiguranja...

Dug za PDV
Na drugom je mjestu osječki Snail import export j.d.o.o., čiji je dug 16,8 milijuna kuna, a belomanastirska tvrtka Modica Mereo d.d. u stečaju državi je dužna 8,7 milijuna kuna, približno 400.000 kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Stari "stanar" liste je i osječki Safe trade, čiji je dug približno 8,2 milijuna kuna. Zbog duga između 2,3 i 5,9 milijuna kuna među deset najzaduženijih još su Yellow ears (Kopačevo), L&I grupa u stečaju (Đakovo), Scuta trade d.o.o. u stečaju (Osijek), Gabarit d.d. (Osijek), Xin moda d.o.o. (Osijek) i Novi agrar d.o.o. (Osijek). Dug za većinu od njih odnosi se na dug za porez na dodanu vrijednost, a Novi agrar, primjerice, "ostao je kratak" zbog naknade za koncesiju, približno 2,8 milijuna kuna. Na listi pravnih osoba koje obavljaju djelatnost a čije je sjedište na području Osječko-baranjske županije ukupno su 53 dužnika, s dugom između 305.000 i spomenutih 21,7 milijuna kuna. Sjedište najviše njih, čak 36, nalazi se u Osijeku. Osam ih je iz Baranje, a među njima pet iz općine Bilje.

U dijelu liste koji se odnosi na fizičke osobe koje obavljaju djelatnost najveći dug pripisan je, kao i prošle godine, Željku Bilandžiji iz Đurđenovca, čiji je dug nešto veći od 4,5 milijuna kuna. Slijede Emanuel Konig iz Veliškovaca s dugom od 3,9 milijuna kuna te Dubravka Pešo iz Antunovca (2,2 milijuna kuna).

2524 osobe
Na listi fizičkih osoba koje obavljaju djelatnost ukupno je 339 poreznih dužnika s dugom većim od 100.000 kuna. Na popisu poreznih obveznika koji ispunjavaju kriterije za objavu duga na dan 31. listopada 2019. godine u skupini "ostali porezni obveznici" čak su 2524 osobe s prebivalištem u Osječko-baranjskoj županiji, koje su državi ostale dužne između 15.000 i 12,5 milijuna kuna. Na ime duga posebnih poreza i trošarina Dyliuk Yury, za čije je prebivalište/boravište naveden "Noway", morao bi platiti rekordnih 12,5 milijuna kuna. Na drugom je mjestu Atila Dujmović iz Kopačeva, čiji je dug za porez na dodanu vrijednost i porez na dobit narastao na gotovo 8 milijuna kuna. Gotovo 4,2 milijuna kuna (posebni porezi i trošarine), pak, državi duguje Chiru Mantalau. Od spomenutog‘trojca teško je očekivati da će se država ikada naplatiti. Već smo, naime, pisali o Dujmoviću iz Kopačeva, čiji sumještani na vijest o njegovu poreznom dugu državi samo vrte glavom.

- Koliko znam, nema ni za kruh, a kamoli da ima toliki dug - priča jedan Kopačanin, dodajući kako je, najvjerojatnije zbog životne egzistencije, potpisao neke papire ljudima (strancima) koji su u Kopačevu osnivali tvrtke. One su se ubrzo ugasile, "investitori" napustili Hrvatsku, a dugove ostavili. U ovom slučaju na Atilinoj grbači, koji je državi dužan toliko novca koliko, vjerojatno, u životi nije vidio… Zanimljivo je da anonimus Dujmović državi duguje više nego, primjerice, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Prvi čovjek krovne kuće hrvatskog nogometa, kako je objavilo Ministarstvo financija - Poreza uprava, nalazi se na 14. mjestu među fizičkim osobama koje obavljaju djelatnost zbog duga od, u odnosu prema Dujmovićevu dugu, “samo” 5,8 milijuna kuna poreza i prireza na
dohodak.

Ivica Getto
Tri su kategorije poreznih dužnika
Na listi koju je objavilo Ministarstvo financija - Porezna uprava tri su kategorije poreznih dužnika - fizičke osobe koje objavljuju djelatnost, pravne osobe i ostali porezni obveznici. Na listi su 5594 fizičke osobe čiji pojedinačni dug premašuje 100.000 kuna, potom 1531 pravna osoba čiji je porezni dug veći do 300.000 kuna te 37.252 ostalih građana s pojedinačnim poreznim dugom iznad 15.000 kuna. Među “top 10” dužnika na sve tri liste nema nikoga iz Osječko-baranjske županije.
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana