Osijek
STANARKA TRAŽI PARKING ZA INVALIDE

Nema mogućnosti za parkirno mjesto
Objavljeno 5. studenog, 2019.
Da se katkad ne može ispuniti svaka, za invalida opravdana želja, pokazuje i primjer iz Ružine 46, gdje je Osječanka Ana Golubović koja se kreće isključivo pomoću invalidskih kolica, od Grada zatražila obilježeno parkirališno mjesto za invalide ispred svoje kuće. Naime, nakon što je od Ureda državne uprave dobila suglasnost za postavljanje znaka pristupačnosti na vozilo u kojem se prevozi, smatra da joj je prijeko potrebno i parkirališno mjesto u, inače jednosmjernoj Ružinoj ulici.

- Prema potrebi dolazi žena iz Doma za psihički bolesne odrasle osobe Osijek i odveze me u šetnju, po mirovinu i posprema mi u kući, a tri puta tjedno dolazi i žena koja me kupa. Onaj tko treba doći do moje kuće i ne samo da mi pomogne, nego i da me nekamo odveze, treba nekoliko puta kružiti oko Ružine u potrazi za parkingom, pa sam zatražila od Grada označavanje parkirnog mjesta - priča Golubović, uspoređujući takva mjesta u Zadarskoj i Aninoj ulici, gdje invalidi bez problema izlaze iz svojih domova na parkirališno mjesto za invalide.

Međutim, znak pristupačnosti na vozilu nema nikakve veze s označavanjem parkirališnog mjesta. Tvrde to i u Gradu, odakle za Glas Slavonije odgovaraju da znak pristupačnosti za osobe s invaliditetom omogućuju parkiranje na posebno označenim mjestima za invalide kojih je u Osijeku na 266 lokacija ukupno 506.

- Nakon obavljenog očevida na spomenutoj lokaciji konstatirali smo da ne postoje osnovni tehnički preduvjeti za označivanje parkirališnog mjesta namijenjenog osobama s invaliditetom. Ružina ulica u ovom je trenutku jednosmjerna, bez parkirališta i s neoznačenim parkirališnim mjestima na kolniku, no parkiranje se obavlja na kolniku slijeva u smjeru vožnje - odgovaraju iz Grada. Ističu i da je označivanje uzdužnih parkirališnih mjesta za potrebe invalida na kolniku jednosmjerne ulice problematično sa stajališta sigurnosti svih sudionika u prometu zbog ulaska, odnosno izlaska invalida iz vozila i u njega. Uz to, dodaju, problem je i prilikom promjene smjera kretanja vozila, odnosno uvođenja dvosmjernog prometa, stoga Pravilnik o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti ne poznaje označivanje takvoga mjesta kao uzdužno, nego samo okomito parkiranje izvan kolnika. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana