Ekonomija
HPK JE ZA UŠTEDE TROŠKOVA ADMINISTRACIJE

Protive se smanjenju poljoprivrednih potpora
Objavljeno 5. studenog, 2019.

Hrvatska poljoprivredna komora dijeli stav hrvatskih poljoprivrednika da je bilo kakvo zadiranje ili smanjivanje proračuna za poljoprivredu, u dijelu koji se odnosi na moguće smanjivanje potpore, štetno za sektor poljoprivrede i ukupnu poljoprivrednu proizvodnju, stoji to u u priopćenju Komore.


"Smatramo kako su pokazatelji u hrvatskoj poljoprivredi poprilično loši i u većini sektora nastavljaju se negativni trendovi, pada broj poljoprivrednih proizvođača i proizvodnje, a posebice je teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mlijeka. Zbog toga je potrebno da Vlada RH uvaži sve negativne trendove i pokazatelje te ne uzima ni jednu kunu potpora poljoprivrednicima, koji se ionako teško nose s jakom globalnom konkurencijom", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.


Važno je da Ministarstvo poljoprivrede našim članicama pojasni u kojem će dijelu proračun za poljoprivredu biti manji četiri posto te da nam daju argumentirane informacije i garancije da ovo smanjenje ne zadire u potpore, kao što to tvrdi ministrica poljoprivrede Marija Vuković, ističu u HPK-u.


Pozdravljamo smanjivanje proračuna ako se ono stvarno odnosi samo na uštede na troškovima administracije, materijalne troškove i slično. No izričito se protivimo smanjivanju bilo kakvih prava na potpore samim proizvođačima. Vjerujemo da će Ministarstvo poljoprivrede biti transparentno te nam obrazložiti svoj stav oko smanjivanja proračuna. Želimo da nas Vlada RH uvjeri kako su istinski uz hrvatskog poljoprivrednika i hrvatsku proizvodnju, ističu u HPK-u.
HPK smatra kako je potrebno transparentno izići sa svim podatcima i stalno objašnjavati mehanizme isplate potpora, posebice u dijelu novca koji dolazi iz EU-a i onog dijela koji se odnosi na nacionalnu komponentu potpora. Vrlo često i to može biti nejasno i loše iskomunicirano prema poljoprivrednim proizvođačima, što stvara dodanu konfuziju i strah da Vladi RH nije stalo do poljoprivrede i proizvodnje, kažu u HPK-u.


Naš je stav kako u ovom trenutku, kada imamo problema sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, koji ne funkcionira, te u trenutku kada na police naših trgovina sve više dolaze uvozni proizvodi, zbog čega nam padaju brojne proizvodnje, važno da svi imamo jedinstveni stav kako nam je potrebna nova strategija razvoja poljoprivrede. Posebice je važno da jedinstveni stav imamo prema Europskoj komisiji, a u svjetlu usvajanja novog ZPP-a, oko kojeg je potrebno postići konsenzus i više razgovarati.


HPK se svojim članstvom i aktivnim djelovanjem u organizaciji Copa Cogecea bori za interes hrvatske poljoprivrede, te smo spremni zastupati i lobirati za naše interes na EU razini i dalje, za što nam je potrebna podrška svih poljoprivrednih udruženja i dionika, zaključak je HPK-a. Z.Rupčić

HPK će tražiti garancije da smanjenje proračuna za poljoprivredu neće zadirati u poljoprivredne potpore
Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike