Svijet
NEĆE SE KANDIDIRATI NA IZBORIMA

Farage u kampanji protiv Johnsonova sporazuma
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Čelnik stranke Brexit Nigel Farage neće se kandidirati na izborima u prosincu, nego će umjesto toga diljem zemlje voditi kampanju protiv sporazuma o "razvodu" koji je premijer Boris Johnson sklopio s EU-om.


"Vrlo dugo sam razmišljao o ovome - kako ću najbolje poslužiti Brexitu", rekao je Farage u nedjelju BBC-ju. "Trebam li osvojiti zastupničko mjesto i pokušati ući u parlament ili mi je bolje putovati Ujedinjenim Kraljevstvom i podržavati 600 kandidata, pa sam odlučio kako je potonji smjer ispravan", dodao je. Farage, protivnik EU-a, ove godine osnovao je stranku Brexit i glatko osvojio većinu glasova u Velikoj Britaniji na izborima za Europski parlament u svibnju. Ranije je vodio Stranku britanske neovisnosti (UKIP). Prijetnja kako bi stranka mogla ukrasti glasove konzervativcima bila je ključna za uvjeravanje tadašnjeg konzervativnog premijera Davida Camerona da 2016. raspiše referendum na kojemu je Velika Britanija odlučila izići iz EU-a.


Johnsonovi konzervativci vode prema anketama uoči prijevremenih izbora 12. prosinca. No zemlja je i dalje snažno podijeljena zbog Brexita, pa je ishod izbora teško predvidjeti. Glasači koji se protive Brexitu podijeljeni su između više stranaka dok Johnson s torijevcima namjerava privući pristaše izlaska iz Unije. Faragevu stranku podržava između sedam i 13 posto birača. Farage je htio stvoriti "Savez za izlazak", ali su Konzervativci odbacili njegove pozive za izbornim paktom.
Boris Johnson stavio je postignuti sporazum o Brexitu u središte svoje izborne kampanje. Johnson je ranije obećavao izlazak Velike Britanije iz EU-a sa sporazumom ili bez njega 31. listopada, prije nego što su ga zastupnici natjerali da zatraži odgodu do 31. siječnja. No više ne prijeti Brexitom bez sporazuma u manifestu Konzervativne stranke za izbore, objavio je u subotu Times. Pišu da će se usmjeriti na prihvaćanje dogovora o Brexitu. Johnson je u petak odbacio poziv stranke Brexit da odbaci sporazum postignut s EU-om ako želi sklopiti izborni pakt, rekavši da njegov sporazum može proći u parlamentu nakon pobjede na izborima. H/D.Pav.