Novosti
PRIHVATILI KOMENTARE IZ RASPRAVE

Mladima godišnji obračun poreza
Objavljeno 4. studenog, 2019.
Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako treba vidjeti kako će ići saborska rasprava vezana uz Vladin prijedlog poreznog rasterećenja mladih ocjenjujući kako su dobra oba načina obračuna poreza na dohodak - i mjesečni i godišnji.


"Originalno je prijedlog bio da se umanjenje obveze poreza na dohodak obračunava na mjesečnoj razini, a nakon komentara koje smo tijekom javne rasprave dobili od mladih, računovođa, poslodavaca i nekih drugih, odlučili smo se na godišnji obračun. I jedna i druga opcija su, što se nas tiče, dobre. Bitno je da se s tim ide", rekao je Marić za Hinu reagirajući na medijske napise da će mladi do 30 godina veće plaće, zbog poreznih olakšica, imati tek od kolovoza 2021. Najvažnije je, kaže, da će tu mjeru mladi osjetiti. "Smatramo da je bolji i efektniji rezultat te mjere kroz godišnji obračun", poručio je i dodao da su otvoreni za raspravu.
Navodeći kako je mjera po kojoj bi se porezno rasteretilo mlade smanjenjem obveze poreza na dohodak sto posto za mlade do 25 godina i za 50 posto za one od 26 do 30 godina pobudila veliki interes i za vrijeme javnog savjetovanja, Marić je rekao da su, što se tiče tehničke provedbe, od početka imali dvojbu na koji se način ona može provesti. U skladu s komentarima koje su dobili u tekstu prijedloga zakona koje je Vlada uputila u Sabor je da se ide na godišnji obračun. To bi prema planu, rekao je Marić, krenulo s 1. siječnja 2020. Porezna uprava će po službenoj dužnosti napraviti obračun te u svibnju ili lipnju 2021. dostaviti rješenja mladima s obračunom povrata. H