Novosti
OBLJETNICA STRADANJA U NASELJU LUŽAC

Franjo Šoljić: Mi preživjeli nastavit ćemo se boriti za hrvatsku državu
Objavljeno 3. studenog, 2019.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja u subotu je obilježena 28. godišnjica stradanja vukovarskog prigradskog naselja Lužac. Padom Lušca presječena je komunikacija između branitelja u samom gradu i četvrti Borovo naselje, čime je počeo slom obrane Vukovara u Domovinskom ratu. Život je tijekom obrane i okupacije Lušca izgubilo 69 mještana, od kojih je najviše ubijeno upravo 2. studenoga 1991. godine.

Dogradonačelnik Marijan Pavliček izjavio je kako je studeni za Vukovar tužan mjesec, jer gotovo nema dana da se ne obilježava neka godišnjica stradanja Vukovaraca i mještana okolnih mjesta. Podsjetio je kako za zločine na Lušcu još uvijek nitko nije odgovarao. "To potvrđuje koliko hrvatske institucije slabo ili gotovo nikako ne rade svoj posao iako su upravo branitelji Vukovara omogućili stvaranje države i tih institucija", poručio je Pavliček.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, naglasio je kako su branitelji Lušca stajali rame uz rame u zajedništvu i jedinstvu i dali doprinos u stvaranju slobodne i samostalne Hrvatske.

"Danas je prevladao novi duh, koji osobno ne mogu razumjeti, a vjerujem ni veći dio braniteljske populacije, gdje nema više zajedničkog rada i svega što bi vodilo u interes stvaranja bolje Hrvatske za koju su mnogi položili život. Mi preživjeli nastavit ćemo se boriti za jedan cilj - hrvatsku državu", naglasio je Šoljić.

Mato Džigumović, zapovjednik policije na Lušcu u vrijeme obrane grada, naveo je kako je 2. studenoga 1991. godine u jutarnjim satima krenuo sveobuhvatni napad agresora na branitelje Lušca.

"Borbe su trajale do 13 sati, povukli smo se prema školi. Okupator je uhitio i doveo do školskog dvorišta oko 25 osoba, uglavnom starijih civila i žena i nekolicinu branitelja, gdje su ih mučki ubili", prisjetio se Džigumović, dodajući kako je za taj zločin bilo privedeno šest osoba, no nakon nekog vremena pušteni su na slobodu zbog nedovoljno dokaza.

Dragana Korpoš
Marijan Pavliček

dogradonačelnik Vukovara

Za zločine na Lušcu još uvijek nitko nije odgovarao
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana